marți, 27 aprilie 2010

Cornuri dospite


100g unt,100g untura,100g zahar,2galbenusuri sau un ou intreg,150ml lapte sau smantana ,30g drojdie,500g faina,sare,vanilie,coaja rasa de lamaie.

Intr-un castron,se freaca drojdia cu zaharul,pana cand se lichefiaza,apoi se adauga untul si untura sau margarina moale,galbenusurile sau oul intreg,laptele sau smantana,sarea,coaja de lamaie sau vanilia si la urma faina.Se amesteca mai intai cu lingura si apoi si apoi se framanta cu mana 5-6 minute,aluatul va fi mai vartos.Se lasa sa creasca la cald 15 minute,apoi se pune pe o foaie de nailon,presarata cu faina si se intinde foaia dreptunghiulara de 3-4 mm grosime.Foaia se taie in fasii,pe lungime,cu latimea de 6-7 cm,iar aceasta se taie pe diagonala,in triunghiuri.Pe cate o latura a fiecarui triunghi se pune jumatate de linguri de marmelada mai vascoasa.Triunghiurile se ruleaza in forma de cornuri si pe masura ce sunt gata se aseaza in tava,cu distanta de 1cm intre ele.Se lasa sa creasca in tava circa 15 min,apoi se ung cu pensula inmuiata in albus batut putin cu furculita.
Se coc 30 minute la foc mijlociu(putin rumenite),apoi se trec prin zahar pudra cu vanilie.

Sos picant


30-50ml ulei sau alta grasime,o ceapa,150-200ml vin acrisor,100ml suc de rosii,o lingurita de mustar,25g faina,300ml apa,sare ,piper,ienibahar,cimbru,dafin,scortisoara nemacinata,cuisoare.

Acest sos trebuie sa contina arome cat mai puternice si neaparat vin.Se poate pune dupa gust din toate.Ceapa rasa fin se caleste cu grasimea pe foc mic,numai un minut,ca sa-si dezvolte aroma,apoi se stinge cu apa si se lasa sa fiarba 10 minute,la foc mic.Dupa aceea se adauga faina diluata cu vinul si cu celelalte.Sosul se lasa sa fiarba 2-3 clocote,ca sa se lege cu faina si apoi se sareaza.Daca este prea gros,se dilueaza cu apa,vin sau suc de rosii,dupa gust.
Se serveste cu snitel natur din orice carne,escalop de vitel,ficat prajit,chiftele,rulada de carne etc.

vineri, 23 aprilie 2010

Chiftele de creier


150g creier de porc sau vitel,50g parmezan sau branza telemea,o ceapa,un ou,25g faina,50g franzela,o lingurita de sare,un varf de cutit cu piper si ienibahar sau nucsoara,marar sau patrunjel si pesmet.

Ceapa rasa fin sau taiata marunt,se caleste,un minut cu o lingura de ulei.Creierul se zdrobeste bine cu furculita,se adauga ceapa calita,oul intreg,piperul,ienibaharul,faina,franzela inmuiata in apa rece si bine stoarsa,sarea,marar sau patrunjel taiat marunt,branza rasa si se amesteca bine.Compozitia va fi moale.Pe o foaie de nailon se pun 2 linguri cu faina sau pesmet.Se ia cate o lingura din compozitie care apoi se trece prin faina sau pesmet si i se da forma de chiftea.Se pregatesc la inceput 10-12 bucati,pentru o tigaie,apoi se continua la fel pana cand se termina compozitia.Tigaia fara grasime,se infierbanta,3-4 minute la foc mijlociu se toarna ulei intr-un strat de 1 cm si imeadiat se aseaza chiftelele,unele langa altele,neinghesuite.Se rumenesc 4-5 minute pe fiecare parte.
Se servesc calde,simple,ca aperitiv,sau cu diferite garnituri si salate ca fel doi

Ziua a saptea!...


Şi a sfârşit Dumnezeu în ziua a şasea lucrarea Sa, pe care a făcut-o; iar în ziua a şaptea S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut.
Şi a binecuvântat Dumnezeu ziua a şaptea şi a sfinţit-o, pentru că într-însa S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut şi le-a pus în rânduială.

Cum adica s-a odihnit?Dumnezeu doarme?
O putere atat de mare incat desparte apele de uscat,desparte intunericul de lumina si creeaza toate vietuitoarele apelor,cerului si pamantului are nevoie de odihna?
Nevoia de odihna nu este o caracteristica muritorilor?
Este asta o dovada ca Biblia este produsul imaginatiei oamenilor?
Omul a alterat-o?
Oare cat din biblie este alterat,este posibil ca toate invataturile ei sa fie gandirea omului?
Eu aici nu contesc in niciun fel existenta lui Dumnezeu,doar expun niste indoieli in legatura cu Biblia.
Ba mai mult de atat Vechiul Testament este o carte de istorie cu diverse legende, plină de mitologie , o carte în care Dumnezeu este răzbunător, gelos, sau mai bine spus, mult mai aproape de chipul şi asemănarea omului. Noul Testament este cu totul altceva: aici găsim un Dumnezeu al iubirii nesfârşite, al graţiei şi compasiunii.
Ce sa intelegem de aici?Ca el s-a schimbat intre timp?Poate ca a trecut printr-un proces de maturizare?
Biblia de-a lungul timpului a trecut prin foarte multe traduceri,ajustata,slefuita sau chiar evanghelii scoasa din ea,in functie de interesele politice din acel timp sau de directia ce trebuia data maselor pe termen lung.
Prin urmare sa luam de bun cuvantul Bibliei?

Limba cu masline


6-8 felii limba(vita,vitel sau porc),o ceapa,100ml ulei,dafin,25g faina,100ml vin,200ml suc de rosii,150g masline,3-4 felii de lamaie,10 boabe de piper,1 lingurita de mustar,250ml supa in care a fiert limba.

Ceapa,rasa prin razatoarea cu gauri mici,se caleste in tot uleiul,timp de 1 minut.Se stinge cu sucul de rosii,frecat cu faina si cu supa rece si se adauga celelalte ingrediente inclusiv limb.Cratita se introduce in cuptor,unde se lasa 30 minute,ca sa fiarba maslinele si sa se ridice uleiul.Sosul nu trebuie sa fie prea gros,deoarece cand se mai raceste se mai ingroasa,daca este nevoie se,se mai dilueaza cu putina supa sau suc de rosii.Sare se pune numai cand se raceste,daca mai este necesar(au fost si maslinele sarate)
Se serveste rece,ca fel intai.

Bunul si Maritul Dumnezeu


Credinta in Dumnezeu de mult este doar o superstitie,si multi dintre cei care raspund ca sunt credinciosi o spun doar pentru ca "da urat"sa spui ca nu crezi.Daca spui ca nu crezi multi spun ca esti satanist,ca esti pus numai pe rau.
Eu am cateva chestii de bun simt( zic eu)pe care as dori sa le spun,eu recunosc ca nu cred,dar pana acum n-am omorat pe nimeni, si nici n-am chinuit animale(am 2 pisici,2 broaste testoase)...Suntem invatati ca daca nu ne inchinam suntem pedepsiti,ca pacatuim si cu gandul si cu toate cele.Dar cei care omoara care violeaza ,teroristii care omoara suflete nevinovate la intamplare.A ramas Dumnezeu fara oameni rai de ne pedepseste si pe noi ,cei care nu tinem post si facem sex in aceea perioada?
Din moment ce biserica nu crede in reincarnare,poate ne explica si noua de ce bunul Dumnezeu ii omoara pe acei copii de numai 1 zi?
Sau de ce le da unora niste boli ingrozitoare ,boli imposibil de dus pe picioare de un adult,daramite de un prunc.Sper sa nu-mi spuna cineva de pacatul stramosesc,pentru ca atunci ar inseamna ca Dumnezeu e razbunator,defect atribuit omului.Un Dumnezeu n-ar trebui sa fie iertator?(Probabil ca asa sunt caile Lui,nebanuite,nu-i asa?)
In plus ca una dintre poruncile lui este sa nu ucizi.El de ce ucide?
Daca biblia ne invata ca toate vietuitoarele au fost create in 7 zile,atunci cum se face ca se gasesc dovezi fosilizate mai vechi decat omul,animale care l-au precedat pe om cu milioane de ani?
Sa nu mai vorbim de teoria evolutiei.

marți, 20 aprilie 2010

Legume cu rosii


1kg legume fierte;fasole verde,cartofi,dovlecei,varza etc,500g rosii,50g unt sau ulei,150ml smantana,50g pesmet,marar si patrunjel taiat marunt,sare,piper si 20 g zahar.

Pesmetul se rumeneste in tot untul sau uleiul un minut,la foc mic.Intr-un vas termorezistent,uns cu unt sau alta grasime,se aseaza jumatatea din cantitatea de legume fierte,peste ele se adauga jumatate din cantitatea de rosii taiate in felii de 1 cm grosime si se presara cu jumatate din cantitatea de zahar,sare,piper,marar,patrunjel si jumatate din cantitatea de pesmet.Se pun apoi,restul de legume,rosii si celelalte ingrediente in aceeasi ordine.Preparatul se da la cuptor cu 15-20 minute inainte de servire,ca sa fiarba rosiile si sa se ridice grasimea.Cand se scoate din cuptor,se toarna smantana deasupra,dupa ce a fost batuta bine cu lingura(se poate si fara smantana)
Se servesc fierbinti din vasul in care au fost coapte.

Pasteta din ficat de pasare sau de vitel


300g ficat,200-300g ceapa,3 linguri ulei,200g unt,100ml smantana,cate o jumatate de lingurita de condimente de pasteta:piper,ienibahar,coriandru,nucsoara si sare fina.

Ceapa taiata marunt,se caleste 10 minute,intr-o cratita,in ulei la foc mic(nu direct pe flacara),pana cand devine lucioasa fara sa se ingalbeneasca.Se pune apoi ficatul taiat in felii de 2-3 cm grosime sau daca este de pui se lasa bucatile intregi si se adauga condimentele macinate.Ficatul se frige acoperit,la foc mic,numai 10 minute astfel se va intari.Dupa 5 minute,se intoarce pe partea cealalta si se amesteca in ceapa,avand grija sa nu se arda.Apa nu se pune.Ficatul rece se trece de 2-3 ori prin masina de tocat,impreuna cu ceapa si cu tot sosul format.Untul se freaca pana cand devine moale si se amesteca cu pasta de ficat si smantana,se potriveste gustul numai cu sare fina.Pasteta se aranjeaza pe platou,se tine in frigider sa se intareasca si apoi se orneaza in functie de preferinte

Omleta cu ciuperci



4-5 oua,50g unt,50ml ulei,sare,piper,100g ciuperci,o ceapa,marar,patrunjel,50g branza telemea rasa sau cascaval ras

Ciupercile bine spalate,se taie in felii subtiri.Ceapa taiata marunt se caleste cu o lingura de ulei,un minut,la foc mic,apoi se adauga ciupercile,un varf de lingurita de sare si piper,lasandu-se sa fiarba acoperite,pana cand scade complet apa ce o lasa(se adauga cate putina apa si se inmoaie,daca este necesar).Se aromeaza cu frunze de marar si patrunjel taiat marunt.Se pastreaza acoperite.Omleta se pregateste ca si cea simpla,coapta in tigaie mijlocie de clatite,avand grija sa nu fie mai groasa de 2cm(deoarece se va indoi in jumatate si,daca este groasa se va rupe).Se prajeste numai pe o parte.Se rastoarna cupercile peste ea,se impatureste in jumatate si se lasa sa alunece pe o farfurie,se presara cu branza rasa sau parmezan ras si se serveste calda.

Suntem finalisti! Am castigat cupa!



Felicitari fetelor!
Si rusine tuturor ipocritilor...peste o saptamana nu mai este nimeni interesat de handbal sau de alte sporturi care sunt masacrate de politicieni iar cand apare o performanta bazata pe mii de litri de sudoare, Boc...pardon hop si ei sa dea la poarta sau sa primeasca un tricou.Parca il si vad pe Basescu la finala,cum se introduce intre fete fara pic de rusine si sta plin de mandrie la poze.Va face cateva promisiuni ca vor face demersurile necesare sa avem si noi o sala adevarata in tara.In urmatoarele zile fetele vor primi cate o distinctie si cam atat.Romania poate iesi din starea jalnica in care se afla prin 2 lucruri...frumusetea meleagurilor si sportul.Atat!
Iar alesii nostri si nu numai,duc o lupta plina de reusite sa le distruga pe amandoua.

luni, 19 aprilie 2010

Rasol cu afumatura


300-400g carne de rasol,100g costita sau slanina afumata,100ml suc de rosii,200ml vin,foaie dafin,o lingurita ceapa rasa,o lingurita de faina,o lingurita mustar.

Slanina sau costita taiata in cubulete mici se prajeste intr-o cratita,la foc mic,pana cand devin aurii.Se ia cratita de pe foc,se adauga ceapa rasa si faina,cu care se amesteca bine,apoi se stinge cu sucul de rosii si vinul acrisor si apa ca sa se lege 500 ml de sos,lasand sa fiarba cateva clocote ca sa se lege cu faina.Se mai dilueaza ,daca este nevoie,ca sa fie ca o smantana subtire,potrivindu-se gustul cu sare si acreala.Pentru aroma se pun foi de dafin si mustarul,adaugandu-se si bucatile de carne fiarta.
Se serveste cu garnitura de macaroane,piure de cartofi sau orez.

Musaca cu orez si legume fierte


1 kg legume,300-400g carne de porc slaba,de vitel sau piept de pasare,100g orez,100g ceapa,250ml smantana,50g unt sau ulei,marar,patrunjel

Toate legumele pe care le doriti in musaca,se fierb inabusite.Carnea tocata de doua ori prin masina,se caleste cu ardeiul si cu condimentele intr-o cratita cu 3-4 linguri de ulei si se lasa la o parte.Orezul se fierbe,intr-o oala cu apa de 3-4 ori mai multa decat orezul,sa ramana bobul intreg.Cand toate sunt gata se amesteca carnea cu orezul.Intr-un vas termorezistent,uns cu margarina sau unt,se aseaza un strat le legume,peste care se aseaza jumatate din carnea cu orez,apoi iar un strat de legume,urmate de restul de carne si legume.Deasupra se pun bucatele de unt.Vasul se introduce la cuptor cu 15 minute inainte de servirea musacalei.Cand se scoate din cuptor,deasupra musacalei se pune smantana.In loc de smantana se poate pune deasupra"sos alb pentru glasat fripturi" sau se presara cu branza telemea rasa.

Chiftele de ficat


150g ficat de vitel,porc sau pasare,50g franzela,un ou,o ceapa,2 linguri ulei,sare ,piper si ienibahar,nucsoara,patrunjel taiat marunt,pesmet si faina.

Ceapa taiata marunt se caleste in ulei si dupa ce s-a racit,se da prin masina de tocat,impreuna cu ficatul crud si franzela inmuiata o clipa in apa rece si stoarsa bine.La tocatura se adauga oul intreg,condimentele,sarea si patrunjelul.Compozitia va fi moale.Pe o foaie de nailon se pun 2 linguri de faina sau pesmet.Se ia cate o lingura din compozitie care apoi se trece prin faina sau pesmet si i se da forma de chiftea.Tigaia fara grasime se infierbanta,3-4 minute la foc mijlociu,se toarna ulei si imediat se adauga chiftele una langa alta,fara sa se inghesuiasca.Se rumenesc circa 4-5 minute pe fiecare parte.Pe masura ce unele sunt prajite,se inlocuiesc cu altele sa nu se arda uleiul.
Se servesc calde,simple,ca aperitiv sau cu diferite garnituri si salate ca fel doi.

vineri, 16 aprilie 2010

Cimpanzeii-oamenii dintre animale


Am vazut aseara pe national geographic (la otv picase semnalul:P),ceva extraordinar.
Cimpanzeii sunt atat de asemanatori cu omul incat pare ireal.Vaneaza in scorburi de copac cu unelte confectionate,scot cu ajutorul betelor termite,se ingrijesc unul pe celalalt si isi indeparteaza parazitii,sparg nuci cu ajutorul ciocanelor din piatra,pot fi invidiosi unul pe celalalt dar isi pot arata si iubire.Spre exemplu cercetatorii au descoperit un pui de cimpanzeu,intr-o piata din apropierea locului unde erau cimpanzeii studiati de ei.Au reusit sa rascumpere puiul,in speranta ca era al unei femele din acel grup,l-au dus in padure si l-au lasat in apropierea grupului.Atunci un cimpanzeu din acel grup,s-a dus si l-a luat in brate,i l-a dus unei femele,care s-a dovedit a fi mama puiului.Mama lui avea rani pe abdomen (se presupune ca provocate de oameni cand i-au furat puiul,dar asta nu e sigur) si nu putea sa-si care puiul in brate,iar acest cimpanzeu i l-a carat pret de cateva zile.Cu toate ca nu erau inruditi,ci doar membri ai aceluiasi grup,el a aratat compasiune.O trasatura asociata doar cu oamenii.

Cateva randuri dintr-un articol despre cimpanzei.

Cimpanzeii sunt recunoscuti pentru abilitatea de a imita mimica umana. Oamenii de stiinta au descoperit insa ca dezvoltarea mentala a puilor de cimpanzeu o poate depasi pe cea a copiiilor de aceeasi varsta, daca acestia sunt crescuti izolat, potrivit timesonline. Cercetatorii au comparat inteligenta puilor cu cea a copiiilor din orfelinatele din Romania sau Grecia.

La noua luni, micile animele sunt la fel de curioase si au abilitatea de a recunoaste obiectele familiale ca un copil. Comparate cu copiii crescuti in orfelinate sau in medii izolate, puii de cimpanzeu se dovedesc a fi chiar mai avansati.

ADN-ul cimpanzeilor este comun in proportie de 96% cu cel al oamenilor. Se considera ca un cimpanzeu are un nivel de inteligenta echivalent cu cel al unui copil de trei ani.

Multi oameni de stiinta cred ca unele primate sunt chiar mai inteligente decat cimpanzeii. Un studiu Harvard din 2007 arata ca urangutanii si gorilele au cea mai mare capacitate de a invata si de a rezolva probleme, comparativ cu restul animalelor.
Cercetatorii analizeaza tot mai mult cum inteligenta primatelor este favorizata de contactul social. Oamenii de stiinta au descoperit un grup de urangutani din Sumatra in care animele se invatau unele pe altele cum sa fabrice diverse unelte. Animalele erau capabile sa impatureasca frunze pentru a se adaposti de ploaie sau pentru a face acoperisuri la culcusuri.

Si cand te gandesti ca exista oameni pe acest pamant care consuma creier de maimuta.Si lasa asta dar mai si chinuie bietul animal.Maimuta este adusa la masa intr-o cusca deasupra careia este pusa o bucata de lemn cu un cerc inauntru prin care este scos capul maimutei. Blana de pe cap este rasa cu aparatul. Cu o dalta si un ciocanel se face o incizie in jurul varfului capului si partea de sus a craniului este data la o parte. Cu o lingura se iau bucati de creier care trebuie mancat inainte ca maimuta sa moara.

Asta-i marea creatie a bunului Dumnezeu? ...rasa umana?..mi-e scarba!

Nu sunt ipocrit ,consum carne dar totusi nu tai halca pentru friptura,direct de pe porc,in timp ce el bea apa.

Nu mai chinuiti animalele...poate nu sunt in stare sa ajunga pe luna dar arata de multe ori mai uman decat omul

Moartea lui Gelu-George Cosbuc


O poezie care mi-a placut foarte mult.Si o recitesc mereu cu placere,de asta m-am hotarat s-o si pun aici.Am ingrosat 2 strofe ,din alta lume,se potrivesc atat de bine si-n zilele noastre.Trebuie sa ne regasim mandria,sa nu ne mai lasam calcati in picioare de oricine.



Răzleţ din oştirea bătută,
Fugind pe câmpia tăcută,
Căzu de pe cal, de durere,
Pe marginea apei. Şi piere.
Din rană şi-ar smulge săgeata
Şi n-are putere.

Pierdut-a şi oaste şi ţară.
E noapte-n văzduhuri; şi rară
E zbaterea apei, când valul
Atinge cu aripa-i malul
Iar Gelu, prin noapte stând singur,
Vorbeşte cu calul:

Vai, murgule, jalea mă curmă!
Mă lupt cu durerea din urmă,
Căci ranele-mi sapă mormântul,
Degeaba împrăştii tu vântul
Din coamă, piciorul tău scurmă
Degeaba pământul.

Mă chemi prin nechezuri păgâne
Şi parcă zici: Vino, stăpâne!
Vezi, picură ranele tale
Şi neguri se nalţă din vale,
E noapte, şi ziua de mâine
Ne-ajunge pe cale!

Trei suliţi făcutu-şi-au strungă
Prin mine! Mă zbucium pe-o dungă
Şi nu-mi mai simt braţul şi brâul;
Tu-ţi rupi cu picioarele frâul
Las, murgule, las să ne-ajungă
Pe-aicea pustiul.

De-acum tu… cât va cuprinde
Mantaua, deasupra-mi o-ntinde
Şi-apoi cu picioarele-mi sapă
Mormântul pe margini de apă.
Şi-n urmă cu dinţii mă prinde
Şi-aruncă-mă-n groapă.

Jelească-mă apele Cernii!
Să-mi bubuie crivăţul iernii.
Ca-n taberi al căilor tropot;
Iar veşnicul apelor şopot
Să-mi pară ca-n ceasul vecernii.
O rugă de clopot.

Şi, poate, sosi-va o vreme
Când munţii vor fierbe, vor geme
Cu hohote mamele-n praguri,
Vor trece bărbaţii-n şiraguri
Când bucium suna-va să cheme
Pe tineri sub steaguri.

Iar tu, de-i trăi, frăţioare,
Să-mi vezi luptătorii-n picioare,
Atunci când sosit va fi ceasul,
Abate-ţi pe-aice tu pasul:
Nechează-mi, şi atunci eu din groapă
Cunoaşte-ţi-voi glasul!

Şi-armat voi ieşi eu afară,
Şi veseli vom trece noi iară
Prin suliţi şi foc înainte,
Să ţie protivnicii minte
Că-s vii, când e vorba de ţară,
Şi morţii-n morminte!

El zice, şi mâna şi-o strânge
Pe pieptul cel umed de sânge
Iar calul stă singur de pază
Lui Gelu, şi trist el aşează
La pieptul stăpânului capul
Şi astfel veghează.

Şi-auzi! Ca un vânt ce clăteşte
Pădurea, când ploaia soseşte,
Aşa din adâncuri de zare
Un vuiet prin noapte răsare.
Iar vuietul vine, şi creşte,
Mai iute, mai tare.

Şi iată-i, din umbrele văii
Cu scuturi ies repezi flăcăii,
Ca morţii ce-şi lasă mormântul;
Ies roibii cu umblet ca vântul,
Răsar de tutindeni, de pare
Că-i varsă pământul.

Arcaşii lui Arpad! În goană
Ei fug dup-oştirea duşmană.
Şi, uzi de-alergare, se-ncură
Fugarii prin negura sură,
Cu frâul pe coamă, şi-arcaşii
Cu spăzile-n gură.

Năvalnic s-apropie paşii,
Şi-n goana lor cântă arcaşii,
Şi-aşa de sălbatic li-e cântul
Din piele de urs au vestmântul,
Şi-n bărbile lor încâlcite
Se-mpiedică vântul.

Iar Gelu, auzindu-i prin zare,
De spaimă şi groază tresare
El moare! Şi cântă păgânii!
N-au Domn şi n-au ţară românii,
Şi-aduşii de vânturi în ţară
Sunt astăzi stăpânii!

Şi-n mâinile cui e scăparea?
Nu-i piept să le-nchidă cărarea?
Nu-i braţ de voinic, să-i abată?
Şi nu e pe lume-o săgeată
Ca-n inima gloatei lui Arpad
Adânc să străbată?


Şi Gelu le judecă toate:
Se nalţă proptindu-se-n coate
Şi-a calului glezn-o cuprinde,
Cu grabă el arcul şi-l prinde,
Şi-nvârte săgeata şi-o scoate
Din rană, şi-o-ntinde:

Şi vâjâie slaba săgeată
Cu gemetul morţii deodată
Arcaşii trec repezi în cale,
Şi-i vuiet şi-i chiot prin vale:
Ce cânt de-ngropare lui Gelu
Şi-oştirilor sale!

Iar vuietu-n neguri pătrunde
Şi-n inima nopţii s-ascunde
Departe, şi-n valuri de valuri
Ecoul izbindu-se-n dealuri
De zece ori jalnic răspunde
Pustiilor maluri.

De zece ori, iarăşi de zece,
Şi scade, şi piere, şi trece,
De data din urmă răsună
Tăcerea-mprăştiată s-adună
Şi-n neguri alunecă rece
O bolnavă lună.

Iar calul, vedenie mută,
Cu coama de vânturi bătută,
Stă-n noaptea cu neguri de pază
Lui Gelu; şi trist el aşează
Pe pieptul stăpânului capul
Şi astfel veghează.

Iar apa la maluri se frânge
Şi cade pe spate şi plânge:
Cu fierul potcoavei tu-mi sapă
Mormântul pe margini de apă,
Şi-n urmă cu dinţii mă prinde
Şi-aruncă-mă-n groapă!

joi, 15 aprilie 2010

Aforisme legate de prietenie


Nu rupe firul unei prietenii, caci, chiar daca il legi din nou, nodul ramane. – Octavian Paler

Un prieten este cineva care are aceeasi dusmani ca si tine. – Abraham Lincoln

Prietenul nu iubeste prietenul, ci obiectivul prieteniei. – Platon

Fereste-te deopotriva de prietenia dusmanului si de dusmania prietenului. – Nicolae Iorga

Cainele ar fi cel mai bun prieten al omului, daca ar avea parale. – Miguel de Unamuno

Prietenia = O nava destul de mare pentru a duce doi insi pe vreme frumoasa, dar numai unul cand e vreme rea. – Ambrose Bierce

Ma pot increde mai mult in dusmani cinstiti decat in prieteni falsi. – Lorenzo de Medici

Prietenii de ocazie i-am gasit asemanatori cu randunelele, care vin primavara si pleaca atunci cand incepe frigul. – Oxenstierna

Nu cred ca exista prieteni,ci doar momente de prietenie-Stefan Iordache

Daca toti oamenii ar sti ce vorbesc altii despre ei,nu ar mai exista nici patru prieteni in lume-Blaise Pascal

Prietenii sunt o specie josnica.Nu sunt buni decat la doua lucruri,sa manance impreuna cu noi la masa si sa ia un aer trist in fata mormantului nostru-Arne Garborg

Daca iei un caine flamand si ii dai de mancare,nu te va musca.Asta este cea mai importanta diferenta intre un caine si un om.Mark Twain

Ciorba de fasole verde


Morcov,patrunjel,o ceapa,jumatate kg fasoleverde,un ardei,jumatate kg rosii,frunze de patrunjel si telina,cimbru sare.

Zarzavatul si ceapa,rase prin razatoarea cu gauri mari,se calesc 2 minute cu 2 linguri de ulei,apoi se stinge cu 1 litru de apa fierbinte.Cand clocoteste apa,se pun pastaile de fasole rupte in bucati de 1-2 cm lungime,ardeiul taiat in felii subtiri si o lingurita de sare.Cand toate sunt fierte,se adauga sucul de rosii,se lasa sa fiarba cateva clocote,se sareaza si se acreste,daca mai este nevoie.Pentru aroma,se adauga frunze de patrunjel,o frunza de telina taiata marunt si o mica ramura de cimbru.Se serveste ca atare sau dreasa cu 2 galbenusuri,batute bine cu 2 linguri de apa rece sau cu 100ml smantana sau iaurt,batute bine cu un galbenus.

Ciorba de potroace


500g carne cu oase(spate) de curcan,gaina,rata sau gasca,200g zarzavat (morcov,patrunjel,telina)o ceapa medie,o lingura orez,jumatate litru de varza,un galbenus de ou,100ml smantana sau iaurt,sare,leustean.

Carnea taiata in bucati se pune la fiert in 3l apa rece(deoarece scade la fiert) cu un varf de lingurita de sare.Nu se pune sare prea multa,ci nmai ca sa se adune spuma de la carne,deoarece se acreste cu zeama de varza,care este sarata.Cand clocoteste,se adauga zarzavatul ras prin razatoare cu gauri mari,sau taiat in forma de chibrit(julienne)si ceapa taiata marunt.Zarzavatul se poate cali cu ceapa,2 minute,cu o lingurita de ulei,pentru aroma mai pronuntata si culoarea galbena frumoasa pe care o da morcovul.Cand toate sunt aproape fierte,se pune orezul,amestecand bine ca sa nu se lipeasca de fundul oalei,se fierbe aproximativ 20 de minute.Ciorba se acreste cu zeama de varza sau in lipsa,cu bors,cu zeama sau sare de lamaie,sau cu otet.Se fierbe cu zeama de varza sau cu borsul cateva minute.Cu zeama de lamaie se acreste,numai dupa ce s-a luat de pe foc,ca sa nu se distruga vitaminele.Se drege ,si pentru aroma se adauga leustean verde sau uscat.

miercuri, 14 aprilie 2010

Friptura de iepure salbatic


O spinare de iepure sau pulpele din spate,100 grame de grasime de porc sau 100ml ulei,50-100ml vin alb,3-4 catei de usturoi,o ramura de cimbru,piper si sare.

Carnea de iepure se fezandeaza sau dupa caz se marineaza.Dupa perioada de fezandare,carnea este moale,adica maturata si se poate pregati imediat.Daca se marineaza,iepurele se jupoaie de piele si i se scot intestinele imediat dupa sacrificare,pastrandu-se ficatul,de la care se indeparteaza vezica biliara.Se desprind spinarea si pulpele din spate de torace,apoi se taie si toracele in bucati mai mici si se pun toate la marinat.Se tine carnea la rece dar nu la frigider.Bucatile de carne se intorc in zeama,in fiecare zi,timp de 3-4 zile
Dupa marinare,spinarea si pulpele din spate care au cea mai buna carne ,buna de pasteta sau friptura se curata atent de pielite,doarece acestea sunt tari.Bucatile din fata cu mai putina carne sunt bune pentru tocanite.
Iepurele tanar,cu carnea mai frageda,dupa fezandare sau marinare se poate frige la gratar,rotisor sau frigare.

Carnea curatata de pielite,se aseaza intr-o tava sau cratita potrivita cu marimea ei,pe un rand de rondele de morcov,patrunjel,telina si ceapa taiate de 1 cm grosime,se unge bine cu grasimea sau uleiul si se presara cu piperul macinat.In cratita se pune un pahar cu apa,sarea,cimbrul sau o foaie de dafin,apoi aceasta se introduce in cuptorul bine incalzit la foc mijlociu,acoperita chiar de la inceput,ca sa se friga carnea in vaporii formati ca sa ramana suculenta.Se intoarce din cand in cand,se stropeste intotdeauna cu sosul din cratita care se completeaza cu apa cand scade,ca sa nu se arda zarzavatul,pana ce acesta se inmoaie,apoi se adauga vinul sau zeama de la marinare,cand scade lichidul.Durata de frigere variaza intre o ora si jumatate-doua ore sau mai mult in functie de varsta animalului.Cand furculita intra cu usurinta in carne pana la mijloc inseamna ca acesta este gata,daca nu s-a rumenit suficient,se lasa putin descoperita,ca sa se rumeneasca pe toate partile,dupa gust.Cand este gata,in sos se pune usturoiul taiat in felii si cu acesta se stropeste friptura care,astfel,se aromeaza mai intens decat daca s-ar impana cu usturoi.Se serveste cu sote de sfecla sau de alte legume,cu piure de cartofi,garnitura de orez etc.Friptura se serveste si rece.

Sos remoulade


100g mustar,100ml ulei,20ml zeama de lamaie,sare.

Mustarul se freaca bine cu zeama de lamaie,adaugand ulei in fir subtire.Se sareaza dupa gust.Se serveste cu orice carne fripta sau fiarta,calda sau rece,cu crenvursti calzi,sunca etc.Cine doreste sosul mai picant poate adauga putin tarhon taiat fin sau cateva capere si un castravecior acru,taiat marunt si scurs de zeama.Sosul remoulade simplu(fara castraveti)se amesteca cu 150 ml smantana groasa,se aromeaza cu marar sau patrunjel si apoi se amesteca cu legume fierte si bine strecurate,fasole verde,dovlecei,prazetc.care se servesc ca fel intai.

Posetute cu sunca


circa 300g aluat frantuzesc,200g sunca slaba,un galbenus.

Aluatul frantuzesc se intinde in foaie dreptunghiulara de circa 20/50cm,apoi se taie in 10 fasii pe latura de 50cm,acestea vor avea dimensiunile de circa 5/20cm.Din latura mai ingusta,se va taia cu ruleta sau cu cutitul(trecut prin faina) o fasie de 1cm,care se va lasa la o parte.Se ia cate o fasie de sunca,taiata foarte subtire,care sa aiba o latura de 5 cm si cealalta de circa 10cm,se ruleaza cu diametrul de 3cm si se aseaza,astfel rulata,pe latimea de 5cm a aluatului,indoin repede aluatul peste ea ca sa nu se deruleze,fara sa se preseze,se aseaza in tava neunsa,cu distanta de 3cm intre ele.Bucatica de aluat rezervata se va taia in jumatate si se vor aseza bucatile incrucisate deasupra posetutei,sau se lasa intreaga si se aseaza pe diagonala.Se ung apoi,cu pensula,cu galbenus de ou,fara sa se atinga marginile taiate(pentru a nu se impiedica desfacerea aluatului in foi,prin coagularea galbenusului).Astfel aranjate posetutele se lasa la rece 15 minute,apoi se coc ca si cornurile aprox.30 minute,dupa 10 minute focul se reduce la jumatate si cuptorul nu se deschide 20 minute.Se servesc calde sau reincalzite.

Cascaval la capac


100-150g cascaval,unt sau ulei,lapte ,faina

Cascavalul se taie in felii de 1cm grosime.Feliile se inmoaie in lapte,se trec bine prin faina,apoi inca odata abundent prin laptesi faina(prin lapte se trec ca sa se lipeasca mai bine faina,care va forma o crusta la suprafata cascavalului si astfel nu se va lipi de tigaie).Se poate face din faina si putin lapte o compozitie ca de clatite,care sa acopere in strat subtire feliile de cascaval care bine scurse,luate cu furculita,se vor trece prin faina.O tigaita numai pentru o persoana se pune pe foc si se incalzeste 3-4 minute,fara grasime,se pun apoi 25g un t sau ulei si dupa cateva secunde,se aseaza feliile de cascaval.Se acopera cu un capac si se lasa sa se prajeasca 2-3 minute,apoi se trece cu lama cutitului pe sub ele si se intorc,lasand sa se prajeasca si pe aceasta parte 2-3 minute,ca sa se inmoaie bine.Se servesc imediat altfel se vor intari.

Papara de paine


250 g de franzela,300ml de lapte,100g unt,250ml de smantana,200g branza telemea sau de burduf,3-4 oua.

Franzela se taie in felii de 1cm grosime.Laptele se bate bine cu ouale si se desarta peste feliile de franzela,acestea se tin in lapte pana cand il absorb bine.Intr-un vas termorezistent se adauga alternativ feliile de franzela cu branza rasa,bucatele de unt si smantana,terminand deasupra cu brana,unt si smantana.Vasul se introduce in cuptor,unde se lasa 20 de minute,pana cand se rumeneste preparatul.Se serveste ca fel intai sau doi.

Mancare de rosii cu carne de orice pasare ,de vitel,porc,vanat,peste etc.


300-400g carne ,o ceapa,100ml ulei,25g faina,250ml suc de rosii,7-8 rosii coapte,patrunjel,telina frunze,sare si piper.

Carnea se taie cubulete,doar daca este de porc sau vita,daca este pui se lasa bucatile intregi(copane,aripioare etc.) si impreuna cu ceapa taiata marunt se prajesc in ulei pana cand carnea se coaguleaza la suprafata.Dupa aceea se freaca faina cu sucul de rosii,adaugat cate putin sa nu se formeze cocoloase si se toarna peste carne.Se lasa sa fiarba cateva clocote,ca sa se lege sosul,apoi se potriveste gustul cu sare,se adauga o frunza de telina si rosiile taiate felii mai mari sau daca rosiile sunt mici se lasa intregi.Mancarea se tine la cuptor 15 minute,ca sa fiarba rosiile,fara sa se terciuiasca,si sa se ridice uleiul.Facultativ,se pune in sos o lingurita de zahar si se adauga putina sare,daca mai este nevoie.Cand se serveste se presara cu patrunjel tocat marunt.

Omleta cu ciuperci


200-300g ciuperci,3-4 oua,o ceapa de marime mijlocie,30-40g unt sau uleiori slanina afumata,marar,patrunjel,piper,sare,o lingura smantana sau lapte.

Ceapa taiata marunt se caleste in ulei,adaugand ciupercile bine spalate si taiate in felii mari.Se lasa sa fiarba acoperite,la foc mic,pana scade apa ce o lasa si se inmoaie.La nevoiem,se adauga putina apa,ca sa fie ine fierte,apoi se sareaza si se aromeaza dupa gust.Reci se adauga in ouale ,care au fost batute bine,cu smantana sau laptele.In tigaia fierbinte,se pune slanina taiata cubulete si se prajeste la foc mic,pana devine aurie,se pune untul sau 2 linguri de ulei,care se vor incalzi repede de la tigaie,adaugand imediat compozitia cu ouale,lasand-o sa se coaguleze 1 minutla baza,apoi se amesteca pana se coaguleaza dupa preferinta.
Ciupercile se servesc imediat ca fel intai sau ca fel doi,cu diferite salate de cruditati.

marți, 13 aprilie 2010

Ciuperci cu orez


jumatate de kg de ciuperci,100g orez,50 ml ulei sau unt,o ceapa,un pahar de apa sau supa de zarzavat,sare ,piper,marar sau ptraunjel taiat marunt.

Ceapa taiata marunt,se caleste un minut in unt sau ulei,se adauga ciupercile spalate si taiate in felii mari si se fierb acoperite la foc mic,pana cand scade toata apa pe care o lasa.Se adauga atunci,orezul curatat,spalat si scurs,apa sau supa de zarzavat,o lingurita de sare sau vegeta,patrunjelul sau mararul si se lasa sa fiarba acoperite,la foc mic sau se dau la cuptor,tot acoperite pana cand scade complet apa si orezul este fiert,aproximativ 30 minute.
Se serveste ca garnitura,langa fripturi de orice fel,sau cu sos de rosii ca fel intai.In acest caz,orezul se poate se poate presara,cand este gata cu 50 g branza telemea rasa sau cascaval ras.

Mancare de varza acra cu carne proaspata sau afumata


jumatate de kg de carne,ceapa,1kg varza acra,dafin,piper,cimbru,marar ,ulei sau alta grasime si sare

Pentru aceasta mancare este de preferat sa se foloseasca carne mai grasa.Ceapa taiata marunt,se caleste la foc mic,2-3 minute cu 2-3 linguri de ulei daca este carnea grasa,daca este carnea slaba se foloseste mai mult ulei,4-5 linguri.Se adauga apoi carnea,taiata in bucati mici.Se amesteca pana cand se coaguleaza la suprafata,apoi se adauga varza,taiata ca fideaua,dupa ce a fost spalata in 2 ape caldute(daca este prea acra sau prea sarata) si bine stoarsa in pumni.Se adauga dafin,cimbru un varf de cutit cu piper,sau 10 boabe de piper si apa cat sa cuprinda varza.Se fierbe la foc mic,acoperita sau se da la cuptor,tot acoperita si se fierbe circa 1 ora pana ce se inmoaie varza si carnea.Cand este gata mancarea trebuie sa aiba zeama putina.Sare nu se pune deloc in mancare,deoarece varza acra sareaza suficient.Pentru culoare si aspect se pot adauga,chiar de la inceput,3-4 linguri de suc de rosii sau o lingurita cu pasta de rosii car vor colora putin grasimea.

Mancarea se poate pregati la fel in oala sub presiune.Ceapa taiata marunt se caleste,1 minut in oala,se pune carnea,se amesteca bine,se adauga varza impreuna cu celelalte ingrediente si cu un pahar de apa calda.Se pune capacul si se lasa sa fiarba,la foc mic,aproximativ 40 minute,calculand timpul de fierbere de cand incep sa iasa primi aburi prin ventil si se aude un suierat,din acel moment focul se reduce la minim.Cand a trecut timpul de fierbere ,oala se raceste in apa rece,ca sa se scoata capacul.Mancarea se desarta in cratita si se introduce la cuptor descoperita,ca sa scada sosul,daca are prea mult.Nu se leaga sosul cu faina.

Mancare de cartofi cu carnat afumat


200g carnat afumat,800g cartofi,ceapa,50ml ulei sau alta grasime,boia dulce,piper,patrunjel sau marar si sare.

Ceapa taiata marunt se caleste in ulei,se pune apoi un varf de lingurita de boia dulce de ardei sau o lingurita de pasta de ardei,se amesteca si imediat se adauga carnatul taiat in felii de 1cm grosime.Cand clocoteste apa,se adauga cartofii taiati in sferturi,se completeaza apa pana la nivelul cartofilor,se sareaza si se pune un varf de cutit cu piper.Se lasa sa fiara acoperiti circa 20 minute,ca sa se inmoaie.Sosul nu se ingroasa cu faina,va fi foarte gustos cu aroma de afumatura.Cand se ia mancarea de pe foc,se presara cu patrunjel sau marar taiat marunt.
La fel,cartofii se pot pregati si cu costita sau alta carne afumata care se fierbe inainte,pana cand se inmoaie bine,apoi se stinge cu apa si se adauga cartofii.

Tocana de miel cu smantana


300-500g carne de miel,50-80ml ulei,cca 80g ceapa,100ml smantana,25g faina,lamaie,boia,marar,patrunjel,sau tarhon taiat marunt,sare si piper.

Ceapa,taiata marunt,se caleste in ulei,un minut,la foc mic.Se adauga carnea taiata in bucati mai mici si se amesteca ca sa se prajeasca putin la suprafatamapoi se presara cu o lingurita rasa de sare si se pun 3-4 linguri cu apa.Carnea se lasa sa fiarba la foc mic,acoperita,adaugand cate putina apa,cand scade lichidul,ca sa nu se arda ceapa si amestecand din cand in cand,pana cand se inmoaie bine.Cand carnea este bine fiarta,se freaca faina cu putina apa,adaugata cate putin la inceput,ca sa nu se formeze cocoloase,apoi se toarna in sos,completand cu apa cat este necesar(sa cuprinda bucatile de carne),se lasa sa fiarba cateva clocote si daca este prea gros se mai dilueaza cu putina apa.Dupa cateva clocote,cratita se ia de pe foc si mancarea se presara cu cate o lingurita cu varf din orice verdeata,cu fiecare va avea alt gust.Se amesteca,cat este fierbinte,cu smantana batuta bine cu o lingura de apa rece,apoi se potriveste gustul cu sare si putina zeama sau sare de lamaie,sau cu cateva picaturi de otet.Pentru culoare se incalzesc 1-2 linguri de ulei,in care s-a pus un varf de cutit de boia dulce de ardei,fara sa se infierbanteze,se desarta peste mancare.
Tocana se serveste cu piure de cartofi,cartofi natur,cu garnitura de orez,sau cu mamaliguta calda.

luni, 12 aprilie 2010

Pizza Capriciosa





Astazi mi-a venit pofta de pizza si cum aveam aproape tot ce trebuie in casa,am decis sa fac,n-a fost ea ca la carte,in ceea ce priveste ingredientele dar a iesit foarte buna

Aluatul;pun faina intr-un castron mare,drojdia o dizolv in apa calduta in care am adaugat si un praf de sare,eu nu pun ulei in aluat,cand am in casa pun o bucatica de unt,dar ulei nu pun.Las aluatul sa creasca aproximativ 20-30 minute.

Iau tava de la aragaz,pe care am uns-o cu foarte putin ulei,aluatul il intind usor cu mana,daca esti atent il intinzi perfect,fara sa-l rupi si de aceeasi grosime.

Eu am facut astazi pizza cu muschi de porc,cascaval,in mod normal pun si masline dar astazi nu am avut,ciuperci am avut putine,de obicei pun foarte multe,eu pun si cateva inele de ceapa si cateva feliute de ardei gras.

Aluatul dupa ce l-am intins in tava,intind peste el un sos de rosii in care am mai adaugat piper,busuioc si cimbru.Apoi adaug celelalte ingrediente,cascavalul il las mereu la urma.Pizza o las la cuptor pana se topeste cascavalul,sting cuptorul si mai las tava cateva minute inauntru.

Cand pizza este gata,iau doua rosii coapte pe care le zdrobesc intr-un vas (daca ai musafiri sau vrei sa impresionezi pe cineva este indicat sa cureti rosiile de coaja,pe mine nu ma deranjeaza),mai adaug in acest sos cimbru,busuioc si putina sare.

Pizza Hamburger


Imaginati-va cum ar fi sa aveti pizza si hamburgerii combinati intr-o mancare delicioasa.Ei bine astazi va prezint o reteta care face acest lucru posibil.

jumatate de kg de carne de vita tocata,oregano,busuioc,1 ceapa taiata marunt,2 catei usturoi zdrobiti,1 ardei gras taiat marunt,1 rosie taiata felii,jumatate de ceasca sos pentru pizza,mozzarela,branza provolone,salam uscat,chifle,ulei de masline,sare si piper.

Se amesteca carnea impreuna cu o jumatate din cantitatea de ceapa,condimente,usturoiul,piper si se formeaza burgerii pentru a fi pusi pe gratar sau in tigaie daca nu se pot prepara la gratar.Burgerii cand sunt aproape gata se ung cu putin sos pentru pizza.Se amesteca restul de condimente cu ulei de masline ,chiflele se taie pe mijloc si se umezesc usor in acest amestec pe ambele parti.Apoi se lasa 2 minute pe gratar pentru a se rumeni usor.Pe o parte a chiflei se adauga mozzarella ,pe cealalta parte se adauga branza provolone,pe o singura parte se pune salam uscat,apoi se adauga ardei gras si rosii pe ambele parti,se mai adauga putin sos de rosii si apoi burgerii din carne.Se inchide chifla si se servesc.

Rata cu masline


O rata de marime medie,o ceapa mare,250 ml suc de rosii,100ml vin alb sec,100ml ulei,150g masline,o foaie de dafin,25g faina,o lingurita rasa de mustar,3-4 felii de masline,piper si sare.

De la rata se aleg numai partile carnoase,picioarele,pulpele,aripile taiate cu piept in jur,pieptul taiat in jumatate,pe lungime si apoi in jumatate pe latime.Ceapa taiata marunt sau rasa fin se caleste in ulei,la foc mic,pana cand devine lucioasa,fara sa se ingalbeneasca,dupa aceea se pun bucatile de carne,amestecand ca acestea sa se infierbanteze bine si se adauga putina apa si un praf de sare.Se lasa sa fiarba acoperit,cca 30 min la foc mic,completand lichidul pentru a nu se arde ceapa.Se pun apoi maslinele,feliile de masline(fara coaja alba care este amara),mustarul,sucul de rosii,vinul si apa cat sa cuprinda carnea si maslinele.Se lasa sa fiarba in continuare acoperite,la foc mic,sau la cuptor,pana cand se inmoaie carnea.Carnea de rata fierbe in cca 1 ora -1ora si jumatate.Cand este gata,se freaca faina cu putina apa rece si se adauga in sos,lasana sa fiarba cateva clocote ,ca sa se lege.Se sareaza,daca este nevoie,potrivind gustul cu suc de rosii sau zeama de lamaie.
Mancarea se serveste rece,de aceea sosul nu trebuie sa fie prea gros,caci prin racire se mai ingroasa.

Mancare de conopida-tocanita


500-700g de conopida,jumatate de kilogram de rosii sau 250ml suc de rosii,100ml smantana,30g de faina,50 gunt sau ulei,o ceapa mica,sare,patrunjel si telina.

Conopida se curata si se spala.Ceapa taiata marunt se caleste,un minut,in unt sau ulei,apoi se stinge cu sucul de rosii(sau cu rosiile decojite si taiate marunt),completat cu putina apa.Se adauga conopida si o lingurita de vegeta sau in lipsa acesteia cu o lingurita de sare si se lasa sa fiarba cca 20 de minute acoperita,la foc mic,pana cand se inmoaie fara sa se terciuiasca,intorcandu-se din cand in cand ca sa firba uniform.Daca se fierbe prea mult isi pierde forma.Dupa ce a fiert,se freaca faina cu 1-2 linguri de apa care se va amesteca cu sosul si se va lasa sa fiarba cateva clocote ca sa se lege.Sosul nu trebuie sa treaca peste nivelul conopidei,nici sa fie prea gros.Se ia de pe foc si se drege imediat cu smantana sau se lasa nedreasa potrivindu-se si gustul cu sare.Pentru aroma se pun frunze de patrunjel si telina taiata marunt.

Mancarea de conopida se poate pregati si fara rosii.Ceapa calita se stinge cu jumatate de litru de apa si cand clocoteste se adauga conopida curatata si circa 100ml lapte care o va albi,se fierbe cum s-a aratat inainte,pana cand se inmoaie.Dupa ce a fiert,se adauga faina frecata cu 1-2 linguri de apa rece sau lapte,atat cat sosul sa fie pana la nivelul conopidei.
Se serveste simpla sau ca fel doi ,ca garnitura la fripturi din orice fel de carne.

Cheesburger cu bacon west-ranch


300 grame de carne de vita tocata,sare si piper dupa gust,4 felii de cascaval (American cheese),4 chifle,despicate si prajite usor,8 felii de bacon,prajit crocant,un sfert de cescuta de sos salsa si un sfert de cescuta de Ranch dressing( Ranch dressing este din zer sau smantana, maioneza, ceapa verde tocata, praf de usturoi şi alte condimente amestecate într-un sos. Ranch dressing este unul dintre cele mai populare sosuri de salata în Statele Unite, împreună cu sosul italian).

In carnea tocata se adauga sarea si piperul,se amesteca bine si i se da forma specifica de burger,se fac 4 burgeri

Burgerii din carne se prajesc in tigaie(cu foarte putin ulei,o picatura) sau pe gratar,timp de 7-9 minute pe fiecare parte,se pune cate o bucata de cascaval pe fiecare bucata de carne si se lasa pana cand incepe sa se topeasca.Se iau bucatile de carne ,se introduc in chifle ,se adauga baconul,dressingul si salsa.

Carne asada-bucataria mexicana


Este o reteta mexicana pentru carnea de vita marinata,facuta la gratar si servita cu tortilla.Este o mancare delicioasa ,potrivita pentru orice ocazie.

Aveti nevoie de;2 bucati de carne de vita,12 bucati de tortilla de faina,jumatate de ceasca de tequila,jumatate de ceasca zeama de lamaie,jumatate de ceasca zeama de portocala, usturoi pisat,o ceapa taiata marunt,piper negru,1 ceasca de salsa,1 ceasca de guacamole si 2 linguri de tabasco.

Se amesteca zeama de lamaie si de portocala cu usturoiul,ceapa,tequila,piperul si tabasco intr-un bol.Se adauga carnea si se marineaza pe ambele parti.Se acopera bolul si se lasa la frigider,carnea se mai intoarce,ocazional.Carnea trebuie lasata la marinat intre 6-8 ore.Gratarul se incalzeste in prealabil,tortilla se uda cu cateva picaturi de apa si se aseaza pe o folie de aluminiu,pentru ca mai apoi sa se puna pe gratar.Carnea se scoate de la marinat si se pune si ea pe gratar,din marinata ramasa se mai unge carne din cand in cand.Carnea se gateste dupa bunul plac,12-15 minute pentru cei ce servesc mai in sange.Cand considerati ca este gata,se ia de pe gratar si se taie in feliute subtiri,se pun bucatele de carne pe fiercare tortilla impreuna cu salsa si guacamole si se servesc.
Daca nu va place la farfurie se poate servi si intr-o lipie precum o shaorma,atunci nu veti mai adauga tortilla.

duminică, 11 aprilie 2010

Marmelada de corcoduse sau prune


300g zahar pentru 1kg fructe,curatate de samburi si apoi cantarite

Corcodusele sau prunele,spalate,se curata de samburi,se cantaresc si se trec prin masina de tocat,piureul obtinut se fierbe intr-o cratita smaltuita sau de inox cu un volum de 2 ori mai mare decat cel al fructelor,asezata pe o plita,cu o tigla sub ea.La aragaz se pune peste flacara un disc subtire de metal si peste el o tigla intreaga.Dupa ce a inceput sa fiarba in clocote mici,se lasa la foc mic,pana cand scade apa si se ingroasa marmelada astfel incat atunci cand se trece lingura prin ea,se observa urma acesteia si pentru o clipa,se desparte in doua parti,in acel moment se poate pune zaharul.Se fierbe circa 30 minute,din momentul in care a inceput sa fiarba,din nou,in clocot,amestecand mai des si insistand,mai ales,pe fundul vasului,ca sa nu se prinda si sa se afume.Se incearca daca este gata,punand o lingura de marmelada pe o farfurioara,daca este bine inchegata,nu lasa zeama subtire in jur,are un aspect unsuros,inseamna ca lichidul din ea s-a legat cu zaharul cu un sirop gros.Se pune fierbinte in borcane si se lasa sa se raceasca sau borcanele se pun pe o tava care se introduce la cuptor la foc mic,unde se lasa sa se infierbante.Dupa ce s-au racit ,borcanele se leaga cu celofan.

Pentru a micsora cantitatea de zahar la circa 150g pentru 1 kg de fructe,se adauga cate o aspirina pisata.Zaharul si aspirina se adauga numai cand lichidul a scazut si marmelada s-a ingrosat,cum s-a aratat mai inainte,amestecand numai dupa ce a inceput sa fiarba din nou.

Friptura de miel la cuptor


Pentru friptura partea cea mai buna este piciorul din spate(pulpa)pana la rinichi.Carnea,neudata,se parleste la flacara,ca sa se arda firele de par.Osul se sparge cu satarul in 2-3 locuri,ca sa se poata taia carnea in bucati,cand este fripta.Carnea de miel scade mult la fript,cu osul isi va pastra mai bine forma.Bucata de carne se aseaza intr-o tava sau cratita potrivita cu marimea eipentru a nu ramane loc liber in jur(astfel se va arde sosul),se presara cu un varf de cutit cu piper,si un varf de cutit cu boia dulce de ardei,(care nu se intinde cu mana la suprafata),ca sa se rumeneasca frumos,se adaua si o crenguta de rosemarin si o ceapa mica pe langa bucata de carne (da un gust deosebit sosului) apoi se unge bine cu untura de porc sau ulei.Tava se introduce in cuptorul bine incins,unde se lasa 20 de minute,pana cand se rumeneste putin,apoi se presara cu un praf de sare fina si in cratita se adauga 3-4 linguri cu apa (ca sa nu se arda sosul).Din cand in cand,carnea se intoarce,ca sa se rumeneasca uniform,stropindu-se de fiecare data cu sosul din tava,care se completeaza cu apa cat este necesar sa nu se arda.Dupa ce s-a rumenit putin,carnea se acopera,ca sa ramana mai suculenta.Se frige in circa o ora si jumatate.Cand este gata,se pun in sos 3-4 catei de usturoi,taiati in felii si cu acest sos se stropeste bine friptura,astfel usturoiul aromeaza mai intens.

Se serveste cu salata de cartofi preparata cu ceapa,cu salata verde,cu cartofi prajiti etc.

Supa de rosii


Carne cu mult os,de pui,de vaca sau vitel aproximativ 300g,morcov,patrunjel,ceapa(toate 250g,jumatate de litru de suc de rosii,40g orez,telina si sare

Supa de rosii se poate prepara in mai multe feluri.Carnea taiata in bucati se pune in 2litri de apa rece cu o lingurita de sare si se lasa sa fiarba,la foc mic,circa o ora,daca este carne de vitel sau de vaca si apoi se adauga zarzavatul taiat in sferturi si ceapa.Daca este carne de pui se pune 1 litru si jumatate de apa rece,zarzavatul se adauga imediat,dupa ce a dat apa in clocot.Cand toate sunt fierte ,se scoate zarzavatul,sau numai o parte,se pune sucul de rosii si orezul,apoi se amesteca bine ca sa nu se lipeasca de fundul oalei.Se fierbe inca 30 de minute ca sa se inmoaie orezul.Daca supa este prea deasa,se mai completeaza lichidul cu apa sau cu suc de rosii,ca sa rezulte 2 litri de supa,se sareaza dupa gust,sau se pune o lingurita de vegeta.Pentru aroma,se pun frunze de patrunjel si o mica frunza de telina,tocate.Daca nu a fost carnea grasa,se pun cateva bucatele de unt sau o lingura de ulei,dupa ce supa s-a luat de pe foc.
Se serveste ca atare,sau se drege cu 2 galbenusuri batute bine cu 2 linguri de apa rece sau cu un galbenus si 100 ml smantana sau iaurt

Cateva bancuri bune!

Sotul si sotia aveau un caine rau. Se hotarasc sa scape de el. Sotul ia cainele se urca in masina si il duce la cateva strazi distanta, il lasa acolo. Se intoarce sotul acasa si peste 2 ore, hop si cainele la usa.
A doua zi, se urca sotul in masina, ia cainele si il duce in alt cartier. Se intoarce acasa, peste 2 ore, iar apare cainele la usa.
A treia zi, ia asta cainele il baga in masina, da ture prin oras, o ia pe tot felul se strazi, se invarte... Lasa cainele se urca in masina si pleaca.
Peste 2 ore suna telefonul in casa. Raspunde nevasta...
Sotul: - Nevasta, s-a intors cainele acasa?
- Da, s-a intors.
- Da-l la telefon ca m-am pierdut...

Un grup de turisti unguri intr-o excursie in Romania prin muntii Carpati. La un moment dat se aude un urlet infricosator. UUUUU-UUUUUUUUUU-UUUUUUUUUUUUUUU!!!!!!!!!! Speriati si curiosi isi intreaba ghidul despre ce este vorba. Ghidul le spune ca la noi in Romania exista un grup de femei foarte frumoase care in momentul in care le vine timpul de imperechere se aduna intr-o pestera si isi inalta strigatul de futai in asteptarea masculilor. Peste 2 zile cel mai titrat ziar din Ungaria scria cu litere de-o schioapa: "15 barbati unguri au murit calcati de tren intr-un tunel din Romania. Toti erau dezbracati"

Un copil găseşte un om în şanţ, beat mort.
- Da', nene, de ce n-ai băut atîta cît să-ţi cadă bine?
- Pentru că n-am avut bani destui

Saramura de peste


10-12 pesti mici de cca 150-200g fiecare,pot fi si bucati dintr-un peste mai mare,se vor aseza prima data pe partea cu pielita(biban,rosioara,caras etc.) curatati de intestine si branhii,insa nu de solzi,se spala,lasandu-i intregi.Se sterg bine la suprafata cu un servet de hartie.Intr-o tava de tabla nesmaluita,se pune un strat de sare de 2-3 mm si se aseaza pe plita foarte fierbinte (la aragaz se pune un disc din metal peste flacara si apoi se aseaza tava.Se lasa sa se incinga,se aseaza pestii pe sare,unul langa altul,lasandu-i fara sa se intorca pana cand se rumenesc(cca 10 minute),apoi se pot intoarce pe partea cealalta.Daca sarea nu este foarte firbinte,sau pestii se aseaza uzi,acestia nu se coaguleaza imediat la suprafata si vor absorbi prea multa sare.Cand sunt prajiti,pestii se pun pe o planseta,li se indeparteaza solzii cu un cutit ascutit(in directia inversa asezarii lor) si fara sa se mai spele se aseaza intr-un platou,turnandu-se peste ei apa fierbinte cat sa-i cuprinda,apa se va sara suficient de la sarea ramasa pe ei.In saramura se adauga 2-3 bucatele de ardei iute.Ardeiul iute se poate inlocui cu cativa catei de usturoi.Se mai adauga si o crenguta de cimbru sau patrunjel proaspat.
Se serveste cu mamaliguta calda ca fel intai.

icre de peste,prepararea icrelor


50g de icre,250ml ulei,2 linguri de zeama de lamaie,5 linguri de apa,o lingurita de mustar

Icrele proaspete,fara sa se spele,se sareaza putin,se lasa 2-3 zile la frigider si apoi se pregatesc.La congelator se pot pastra in acest fel in punga de nailon,timp indelungat 6-8 luni.Daca icrele trebuie conservate mai mult timp fara congelator,se sareaza abundent(200-300g se sare pt un kg de icre),amestecandu-le bine,apoi se aseaza intr-un borcan bine acoperit cu capac sau cu o folie,ca sa nu se evapore apa si sa se usuce.Aceste icre trebuie sa se desareze cand se prepara.Icrele se pun intr-un saculet mic de tifon,legat ca sa nu se risipeasca icrele care se tine 2-3 ore in apa rece,apoi se strange bine saculetul ca sa se scurga apa si icrele se pregatesc ca si cele proaspete.

Icrele proaspete,lasate la frigider 2-3 zile,putin sarate,se va scurge apa care s-a lasat prin topirea sarii,fara sa se mai spele;se pun intr-un castron,impreuna cu o lingurita de zeama de lamaie sau cu 5-6 picaturi de otet,se bat bine cu furculita ca sa se adune pielitele,care apoi se vor indeparta si sa se formeze un lichid vascos prin spargerea unor icre.Numai in acest moment incepe adaugarea uleiului ca sa se lege.Nu se pune nici gris nici franzela deoarece le denatureaza gustul si aspectul.Substanta acra emulsioneaza rapid uleiul,evitand astfel separarea lui.Uleiul se toarna,exact ca la maioneza,din sticla cu dop subtire,batand incontinuu cu furculita sau cu mixerul.Cand devin prea tari,se adauga cate o lingurita de apa rece care le inmoaie.Substanta acra le si albeste si le face mai pufoase,se gusta icrele ca sa se adauge numai cat este necesar,sa nu fie prea acre.Treptat se adauga 4-5 linguri cu apa,care le inmoaie si le inmulteste.Compozitia va capata aspectul unei creme pufoase si consistente,care-si va mentine bine forma (gustul de sare si acru sa nu fie prea pronuntat).Se poate pune si ceapa rasa fin,dupa gust.Salata se aranjeaza pe platou,se niveleaza cu cutitul,apoi se fac dare cu furculita.Se orneaza cu masline taiate in forma de stea,cu raze subtiri din gogosari si cu felii de lamaie cu marginea crestata.

sâmbătă, 10 aprilie 2010

Carnea de rechin,cum se prepara


Chiar daca rechinul nu este un peste des intalnit in retete,el se poate prepara la fel de usor ca orice alt tip de peste.Asa ca fiti pregatiti sa va impresionati prietenii si familia la urmatoarea petrecere.

Sunt cativa pasi care trebuie urmati,rechinul poate avea un usor miros de amoniac,acest miros poate fi cotracarat daca se lasa la marinat in zeama de lamaie,ulei de masline,sirop de artar sau miere,tarhon,salvie,piper si sare.Trebuie indepartate si zonele cu carne inchisa la culoare si pielita care este foarte tare si are un gust neplacut.

In rest se poate prepara in tava,la cuptor sau pe gratar la fel ca orice alt tip de peste

Cum sa vorbesti in timp ce faci sex



Vrei să-l dai gata pe iubitul tău atunci când sunteţi în dormitor, gata de "acţiune"? Ei bine, limbajul are un rol foarte important.



* Nu fi mută o dată ajunsă în pat cu el, ci şopteşte-i cuvinte incitante, în funcţie de momentul partidei. Vorbeşte-i diferit la preludiu, în toiul acţiunii şi după orgasm. Ioana, sex-experta Click!, te învaţă ce să-i spui, aşa încât să-l dai pe spate şi să-i creşti apetitul sexual.

* La începutul partidei, când sunteţi la faza de preludiu şi vă exploataţi trupurile încinse de dorinţă, o idee minunată e să-l întărâţi şi mai mult. Nu înseamnă că trebuie să vorbeşti vulgar, în încercarea de a părea o divă porno, ci dimpotrivă, fii suavă, dar hotărâtă.

Spune-i ceva de genul: "Mi te şi imaginez în mine", "Buzele tale mă înnebunesc" sau "Nu mă mai satur să te sărut". Variază, întotdeauna, frazele pe aceeaşi temă, pentru ca el să se simtă irezistibil şi să fie nerăbdător să treacă la pasul următor.

*O dată "acţiunea" pornită şi o dată ce sunteţi prinşi în toiul partidei, poţi începe să-i spui clar ce anume îţi place. Nu folosi propoziţii ambigue, care să-i pună semne de întrebare.

Adică nu-i spune: "Oh, iubitule, ce bine e când îmi faci aşa", ci spune-i ce anume îţi place, ca de exemplu: "Când îţi mişti limba aşa, circular, mă înnebuneşti", sau: "Ador să îţi simt penisul în mine, atât de adânc".

Bărbaţii au nevoie de date concrete, nu să stea să intuiască ce anume te aduce pe culmea extazului.

reteta de bors ,un remediu natural


Preparat specific bucătăriei româneşti, borşul de putină este un remediu pentru o serie de afecţiuni: de la astm, bronşite, oboseală cronică, boli nervoase şi endocrine până la combaterea alcoolismului.

Borşul se foloseşte şi în cosmetică pentru catifelarea tenului.

Pentru prepararea unui borş gustos şi sănătos aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 500 de grame de tărâţe de grâu, 100 de grame de mălai, o crenguţă cu frunze de vişin, 5 litri de apă şi 20 de grame de drojdie, un kilogram de pâine neagră. Se face o plămadă din 500 de grame de tărâţe, mălai, drojdie de bere şi apă caldă.

Se lasă să dospească peste noapte şi, după ce a crescut, se pune într-o putină de 20 de litri. În niciun caz borşul nu se prepară în vase metalice! Se adaugă restul de tărâţe şi apa călduţă şi se lasă să dospească cinci-şase ore.

Se adaugă apă clocotită până se umple vasul, apoi pâinea tăiată felii, bine prăjite şi crenguţa de vişin. Se amestecă borşul cu o paletă de lemn şi se lasă să se limpezească timp de 24 de ore. Când borşul s-a consumat, se umple iar vasul cu apă fiartă şi se amestecă bine. După 24 de ore se obţine o nouă serie de borş.

Nutriţioniştii recomandă cura cu borş pentru revigorarea întregului organism. Dacă vreţi să fiţi în formă, beţi câte o cană cu borş cu 15 minute înaintea fiecărei mese principale, timp de 20 de zile. După o pauză de şapte zile, cura se poate repeta. Dacă aveţi probleme cu ficatul sau cu bila, beţi pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă, câte o cană de borş. Pentru a fi mai eficientă terapia, în cana cu borş se adaugă o jumătate de linguriţă de pulbere de pelin.

Schimbarea unei prize

Deşi pare un lucru banal, această operaţiune trebuie făcută cu maximă atenţie şi cu respectarea strictă a zece paşi.

Pot fi multe motive pentru înlocuirea unei prize. De exemplu, cea veche nu se mai potriveşte cu decorul din cameră sau culorii pereţilor, ori poate vrei să o schimbi cu una personalizată, pictată chiar de mâna ta sau una mai veselă, pentru camera copilului. Sau poate este prea veche ori, pur şi simplu, poate nu mai funcţionează. În orice caz, este o operaţiune uşoară, rapidă şi destul de simplă.

Pentru început, trebuie să te asiguri că priza nouă rezistă la amperajul siguranţelor electrice din tabloul de siguranţe. Cel al prizei trebuie să fie mai mare sau cel puţin egal cu cel al siguranţei. Amperii sunt trecuţi atât pe priză, cât şi pe siguranţă.



Atenţie! În timpul operaţiunii este extrem de important să foloseşti numai scule izolate şi să nu atingi firele sau părţile metalice ale prizei cu mâna.

Iată ce paşi trebuie să parcurgi pentru a reuşi montarea prizei.

1 „Primul şi cel mai important pas este oprirea curentului pe circuitul pe care lucrezi. Găseşte siguranţa care întrerupe curentul pe priza ce va fi înlocuită şi opreşte-o (dacă este automată - n.r.) sau scoate-o (dacă este fuzibilă - n.r.). Poţi să pui o veioză în priza respectivă şi să opreşti siguranţele pe rând, până ce veioza se stinge“,. Cu un creion de tensiune, verifică dacă mai este curent la priză, în ambele găuri. Dacă lampa de control se aprinde, opreşte altă siguranţă în panoul care întrerupe curentul.

2 Scoate capacul prizei, folosind o şurubelniţă stea sau dreaptă, izolată.

3 Slăbeşte şuruburile laterale de prindere, până când priza se mişcă uşor şi poate fi scoasă din perete (poate fi necesar să tragi de ea puţin mai tare, deoarece firele de legătură pot fi groase şi destul de tari) şi scoate priza din perete, atât cât permit firele.

4 „Desfă şuruburile cu care sunt prinse firele în priză ţinând de fire cu un patent izolat. Dacă sunt trei fire, unul dintre ele este împământarea şi de obicei are altă culoare decât celelalte două, de obicei verde/galben, dar dacă nu, ar fi bine să pui o etichetă pe fire, la demontare, pentru a reţine unde să le montezi la priza nouă“, mai spune meşterul Valentin Arghir.

5 La priza nouă, slăbeşte şuruburile pentru contacte, apoi introdu firele conform etichetării anterioare. Dacă firele se prind în priza nouă direct pe şuruburi şi nu în contacte, înfăşoară-le pe şurub, în sensul de strângere al acestuia. „Împământarea se conectează de obicei la mijlocul prizei, aşa că ai grijă să nu conectezi alt fir acolo! Acest lucru ar duce la accidente sau la defectarea aparaturii conectate la acea priză“

6 Îndoaie firele pentru a le putea reintroduce în doză şi introdu priza la loc. Ai grijă să fie centrată în locaş şi perpendiculară pe planul podelei. Apoi strânge şuruburile laterale de prindere.

7 Montează cu atenţie capacul prizei noi. Încearcă să nu te sprijini cu mâna de perete, mai ales dacă eşti murdar pe degete.

8 Porneşte curentul de la panoul electric sau reintrodu siguranţele. Când faci această operaţiune, este recomandat să mai fie cineva acasă.

9 Verifică, folosind creionul de tensiune, dacă ai curent în priza nouă (controlează toate contactele, inclusiv împământarea; lampa trebuie să se aprindă numai într-un singur loc).

10 Verifică funcţionarea prizei conectând o lampă sau o veioză

vineri, 9 aprilie 2010

Cum se scot petele de pe haine

Daca tesatura patata nu poate fi spalata in mod obisnuit, singurul lucru pe care il puteti face este sa o duceti la o curatatorie chimica, desi exista cateva optiuni pe care le puteti incerca si acasa (vezi tabelul de mai jos). Daca tesatura poate fi spalata, regula de aur este sa actionati imediat. Pentru lichid, indepartati usor excesul cu o carpa alba, pornind de la marginile petei inspre interior, pentru a nu se intinde. Nu apasati tare sau frecati. Pentru petele uleioase, aplicati pe pata malai. Daca substanta este mai consistenta (de exemplu o pata de ketchup), inlaturati ce este in plus. Tamponati locul cu apa rece.


In magazine exista o gramada de produse potrivite pentru diferite tipuri de pete. Incepeti cu o cantitate mica de solutie, folosind o bucata de vata sau o discheta de bumbac. De obicei, pentru aceeasi pata va trebui sa aplicati mai multe tipuri de solutii, in functie de substanta pe care doriti sa o inlaturati. Sa luam de exemplu, o pata de ruj sau sos de tomate: va trebui sa aplicati o solutie pentru uleiul din pata si apoi inca una pentur a inlatura culoarea. Dupa ce aplicati solutia, spalati tesatura ca de obicei, dar priviti cu atentie zona care a fost patata, inainte de a o lasa la uscat, pentru a repeta ''tratamentul'', daca este necesar.


De preferinta, testati mai intai aceste produse de curatat pe o zona mai ascunsa privirilor (partea interioara a hainei, zona de husa care intra sub canapea, etc.). In definitiv, nu exista garantii - unele solutii pot face mai mult rau decat bine.

Solutiadiluata la care se face referire in tabel este facuta cu 1 lingurita de sapun lichid (care sa contina sodium laurel sulfate) si 300 g apa. Solutia se toarna intr-o sticla cu pulverizator. Nu folositi detergent pe baza de enzime la materiale textile ca matasea, lana, casmir sau angora. Spalati intotdeauna materialul dupa ce il tratati cu un solvent uscat precum spirtul sau acetona.



Tipul de pata
Tratare

Grasime
(unt, ulei, maioneza)
Zona se trateaza cu un solvent uscat (spirt sau acetona), intr-un mediu aerisit. Cu ajutorul unei pipete, udati bine zona cu alcool izopropilic, dupa care lasati sa se usuce. Pulverizati apoi solutia preparata dupa reteta de mai sus, daca pata inca mai persista, apoi lasati la muiat tesatura i detergent, inainte de a o spala.


Proteine
(sange, oua)
Pulverizati zona respectiva cu solutie si lasati-o sa stea un timp; apoi clatiti cu apa calduta. Daca pata nu s-a curatat, tratati zona cu detergent si spalati conform instructiunilor de pe eticheta.


Fructe sau legume
(suc, gem)
Pulverizati zona respectiva cu solutie pentru a indeparta componentii zaharosi din substanta. Cu o pipeta, turnati otet pe pata pentru a indeparta culoarea ramasa. Dupa aceea, spalati tesatura cu detergent.


Iarba
Zona se trateaza cu un solvent uscat (spirt sau acetona), intr-un mediu aerisit. Tamponati cu tifon, dupa care repetati operatia, pentru a indeparta cat mai mult din pigment. Clatiti zona cu alcool izopropilic, tamponati si lasati sa se usuce. Aplicati apoi detergent, inainte de a spala tesatura.


Vin rosu
Pulverizati zona respectiva cu solutie, dupa care tamponati. Clatiti cu apa, aplicati otet si tamponati din nou; lasati sa stea cateva minute, dupa care repetati operatia. Daca pata mai persista, aplicati 1-2 picaturi de amoniac pe zona uda, dupa care clatiti cu apa. Se pune detergent, dupa care se spala. Daca pata tot mai ramane, aplicati un inalbitor pulbere.


Vin alb
Clatiti zona cu apa rece, dupa care pulverizati solutia. Aplicati detergent, dupa care spalati.


Cafea sau ceai
Cu o pipeta, turnati suc de lamaie sau otet alb pentru a inlatura pata, dupa care aplicati un inalbitor puternic, daca mai este nevoie. Pentru inlaturarea petelor de lapte sau zahar (din cafea), pulverizati zona cu solutie, dupa care spalati cu detergent.


Ciocolata
Razuiti usor surplusul de ciocolata si pulverizati zona cu solutie. Aplicati detergent, dupa care spalati tesatura.


Ruj
Cu un cutit, inlaturati surplusul de ruj. Aplicati un solvent uscat (spirt sau acetona) cu ajutorul unei pipete, intr-o incapere bine aerisita, dupa care tamponati. Clatiti zona cu alcool izopropilic si tamponati din nou. Repetati operatia pana cand pata se curata de tot. Pulverizati solutia, aplicati detergent, dupa care spalati.


Ceara sau guma
Folositi gheata pentru a ingheta ceara sau guma de mestecat; o alta posibilitate este sa bagati tesatura la frigider. Racaiti ceara dupa care aplicati un solvent care sa indeparteze reziduurile uleioase (merge si spirt), Se clateste cu alcool izopropilic si se lasa la uscat. Se aplica detergent dupa care se baga la spalat.


Mustar
Cu o pipeta, udati bine zona cu otet, dupa care clatiti cu solutia.


Sosuri
(de rosii, ketchup)
Indepartati surplusul de sos; pulverizati solutia, dupa care lasati la muiat iin apa calduta. Daca inca mai ramane o pata de culoare, aplicati otet alb cu pipeta. Tratati zona apoi cu detergent, dupa care spalati materialul.


Sos de soia
Pulverizati zona cu solutie dupa care tamponati. Se clateste cu apa, se aplica otet si se lasa sa stea cateva minute; se clateste din nou. Daca pata persista, aplicati 1-2 picaturi de amoniac pe pata uda, apoi clatiti cu apa. Aplicati detergent, dupa care spalati materialul. Daca pata nu s-a curatat, aplicati un inalbitor fara clor, dupa care spalati iar.


Sos vinaigrette
Mai intai, tratati pata ca orice alta pata de grasime (vedeti instructiunile de mai sus, pentru petele de grasime). Clatiti apoi cu otet alb pentru a inlatura pata ramasa, dupa care aplicati detergent. Spalati.


Cerneala
Aplicati cu o pipeta alcool izopropilic. Inlaturati pigmentul de culoare cu un solvent uscat (spirt sau acetona), intr-o camera bine aerisita; lasati sa se usuce. Clatiti cu solutie, dupa care spalati cu detergent, in apa calda.

Noroi
Daca apata este formata dintr-o combinatie de noroi cu iarba, mai intai tratati pata de iarba (vedeti instructiunile de mai sus, pentru petele de iarba). Racaiti pamantul si tratati zona cu solutie, dupa care lasati materialul in apa. Aplicati detergent si spalati.

Cele mai ciudate legi din America

Minessota
Este ilegal sa sicanezi sconcsi
Barbatii din Brainerd sunt obligati sa isi lase barba

Michigan
O lege de stat prevede ca parul femeii apartine de drept sotului ei
In conformitate cu legislatia statului,dentistii sunt clasificati ca mecanici
În Clawson, este legal pentru un barbat sa "doarma cu porcii lui, vaci, cai, capre, şi puii

New York:
- În saten Island, este ilegal pentru un tată sa-si apeleze fiul poponar sau homosexual într-un efort de a reduce comportamentul de fetiţă.
- În New York, "acesta este considerat comportament turbulent: un om pentru a saluta un alt om pe strada, prin plasarea degetul mare al mainii pe vârful nasului său şi sa agite degetele extins de mâna respectivă."

Carolina de Nord:
- Este ilegal sa faci sex într-un cimitir.
- Este ilegal să faci dragoste pe podeaua unui hotel între două paturi duble.

Oklahoma:
- Vânătoarea de balene este strict interzisa.
- Oameni care se stramba la câini poate fi amendat şi / sau închişi.

Ohio:
- În Columbus, este ilegal pentru magazine să-şi vândă fulgii de porumb duminica.
- În Oxford, este ilegal ca o femeie să se dezbrace în faţa imaginii unui om.
- În Youngstown, este ilegal sa ramai fara benzina

Oregon:
- Orasul Hood River interzice actele de jonglerie fără licenţă.

Montana:
- Este o crimă pentru o soţie pentru a deschide mailul soţului ei.

Nebraska:
- Dacă un copil ragaie in timpul slujbei la orice bisericadin Omaha, părinţii lui sau ei pot fi arestaţi.
- Este ilegal ca o mamă sa ii faca parul fetei permanent, fără o licenţă de stat.

Florida:
- Femeile necăsătorite, care sar cu parasuta duminică vor fi închise.

Georgia:
- În Quitman, este ilegal pentru un pui să traverseze drumul.
- În Columbus, este ilegal să te asezi pe veranda cuiva într-o poziţie indecentă.

Pennsylvania:
- "Orice şofer care observa o adunatura de cai care vin spre el trebuie să traga masina de pe drum, masina sa o acopere cu o pătură sau bucata de panza care se integrează ticu mediul rural, şi să astepte sa treacă caii. În cazul în care caii par speria, şoferul trebuie să dezmembreze masina si sa o ascunda in tufisuri. "

Tennessee:
- Este ilegal să utilizaţi un lasso pentru a prinde un peşte.
- În Dyersburg, este ilegal ca o femeie sa invite un barbat in oras,la intalnire.
- În Memphis, este ilegalca o femeie sa conduca singura masina,un barbat trebuie sa mearga sau sa alerge in fata masini sa anunte pietonii si ceilalti participanti la trafic."

Texas:
- Întreaga Enciclopedia Britannica este interzis, deoarece el conţine o formulă pentru a face bere la domiciliu.
-Este ilegal sa mulgi vaca altei persoane.

Utah:
- Un soţ este responsabil pentru fiecare act penal săvârşite de către soţia sa în prezenţa lui.

Virginia:
- În Richmond, este ilegal să dai cu banu intr-un local sa determini cine plateste cafeaua.
- În Lebanon, este ilegal sa-ti dai jos soţia din pat.

Vermont:
- Este ilegal să negi existenţa lui Dumnezeu.
- Este ilegal să fluieri sub apa.
- Femeile trebuie să obţină permisiunea scrisă de la soţii lor de a purta dinti falsi.