duminică, 11 aprilie 2010

Marmelada de corcoduse sau prune


300g zahar pentru 1kg fructe,curatate de samburi si apoi cantarite

Corcodusele sau prunele,spalate,se curata de samburi,se cantaresc si se trec prin masina de tocat,piureul obtinut se fierbe intr-o cratita smaltuita sau de inox cu un volum de 2 ori mai mare decat cel al fructelor,asezata pe o plita,cu o tigla sub ea.La aragaz se pune peste flacara un disc subtire de metal si peste el o tigla intreaga.Dupa ce a inceput sa fiarba in clocote mici,se lasa la foc mic,pana cand scade apa si se ingroasa marmelada astfel incat atunci cand se trece lingura prin ea,se observa urma acesteia si pentru o clipa,se desparte in doua parti,in acel moment se poate pune zaharul.Se fierbe circa 30 minute,din momentul in care a inceput sa fiarba,din nou,in clocot,amestecand mai des si insistand,mai ales,pe fundul vasului,ca sa nu se prinda si sa se afume.Se incearca daca este gata,punand o lingura de marmelada pe o farfurioara,daca este bine inchegata,nu lasa zeama subtire in jur,are un aspect unsuros,inseamna ca lichidul din ea s-a legat cu zaharul cu un sirop gros.Se pune fierbinte in borcane si se lasa sa se raceasca sau borcanele se pun pe o tava care se introduce la cuptor la foc mic,unde se lasa sa se infierbante.Dupa ce s-au racit ,borcanele se leaga cu celofan.

Pentru a micsora cantitatea de zahar la circa 150g pentru 1 kg de fructe,se adauga cate o aspirina pisata.Zaharul si aspirina se adauga numai cand lichidul a scazut si marmelada s-a ingrosat,cum s-a aratat mai inainte,amestecand numai dupa ce a inceput sa fiarba din nou.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu