vineri, 9 aprilie 2010

Cafea şi cofeina: proprietăţile şi caracteristicile

Cafeaua este, paradoxal, o substanţă misterioasă. Acest lucru se datorează faptului că - datorită numărului mare de substanţe diferite, care se formează în timpul etapei de prăjire - este supusă unor schimbări notabile în întreaga prelucrarea sa. Prin urmare, nu apar schimbari remarcabile în caracteristicile sale organoleptice.

În plus, schimbările au loc în compoziţia chimică a cafelei in timpul prepararii cafelei. Acest lucru se datorează faptului ca substanţele solubile în apă sunt extrase în timpul prelucrării. Printre diferitele tipuri de compuşi, în afară de apă şi anumite minerale, cofeina este, evident, foarte important. Cofeina este, de asemenea, prezentă în cantităţi considerabile în ceai, mate, guarana, cacao şi nucile de cola (care sunt angajaţi în efectuarea unor băuturi carbogazoase bine-cunoscute).

Conţinutul de cafeină variază în funcţie de specie. Dintre cele două principale specii-Arabica şi Robusta-primul conţine în medie 2,2%, iar a doua 1,2% din aceasta: în procesul de prăjire, în ciuda unei pierderi general în greutate, raportul de cofeina scade destul de puţin.

Contrar a ceea ce este, în general gândit, amărăciune caracteristica se datoreaza conţinutului său de cofeină.

Cofeina este substanţa farmacologica activa care provoacă în organismul uman acele bine-cunoscute puternice efectele fiziologicecare au făcut această băutură atât de larg răspândită şi atât de populara.

Cofeina este substanţă care stimulează sistemul nervos central. Acest lucru duce la efecte de comportament,activitate intelectuală crescuta şi capacitatea de învăţare, precum şi o reacţie mai scurtă de timp la stimuli exteriori.

Gastro-intestinale cafeină-absorbţie rapidă şi completă. Cofeina circulă în bodyï ¿½ s apă şi concentraţia acesteia hematic atinge cel mai înalt nivel de 15-45 de minute după ingestie.

Timpul necesar pentru a organismului de a elimina din sânge jumătate din cantitatea de orice substanţă introdusă în el se numeşte "o jumătate de viaţă". Jumatatea de viata a cofeinei într-o-fiinţă umană variază în funcţie de vârstă, sex,hormoni, medicamente luate, şi efectele tutunului.

De exemplu, în medie adulţi non-fumător (şi fără nici o patologie specială), timpul de înjumătăţire a cofeinei este de aproximativ 4-6 ore, în cazul fumătorilor, acesta este de 3 ore sau mai puţin. Aceasta creşte până la 18-20 ore in timpul al treilea trimestru de sarcină, şi este aproximativ 13 ore, în cazul femeilor care iau contraceptive orale. Cofeina este biotransformat de ficat şi metaboliţii sunt expulzaţi aproape complet de către rinichi si tractul urinar.

Evident, ca orice altă substanţă cafeaua poate fi contraindicata pentru cei afectaţi de patologii : de exemplu, ulcere, boli de inima, sau hipertensiune arterială.

Cu toate acestea, pentru un om sănătos nu există contraindicaţii,desigur cantităţile de cafea sa fie moderate, şi, în consecinţă aportul de cafeină. Cum medicul renascentist Paracelsus pe bună dreptate, a spus, "Nimic nu este în sine o otravă sau vindecare, totul depinde de doza".

Ca o chestiune de fapt, o sumă pe zi de 3-4 cesti mici de cafea nu este doar uşor tolerabil, după cum o demonstrează multe cercetari,produce efecte benefice asupra funcţiilor de stimulare neuromusculare; prin urmare, expresii populare, cum ar fi "plus de energie "," imi ridică ", şi aşa mai departe.

Valoarea de prag peste care aportul de cafeina ar putea cauza probleme este de 10 miligrame per kilogram de greutate pe zi (care este de 550 miligrame pentru femeie medie, şi 700 miligrame pentru un om obisnuit). În Italia, consumul mediu pe cap de locuitor este mai mic de 2 cesti mici pe zi. Acest lucru, exprimată în miligrame, dă un total de 150, departe de 700 şi 550! Profesorul Silvio Garattini, director al Istituto Mario Negri, susţine că "în cantităţile utilizate frecvent în Italia, raport de 10 miligrame pentru fiecare kilogram de greutate s-ar fi atins, în cazul unui om cântărind 70 de kilograme, prin înghiţire simultană a 7-8 cesti mici de cafea, fiecare conţinând 100 mg de cofeină (una dintre cele mai mari valori pentru o singură doză de cafea italiană - espresso sau Moka) ".

Cantitatea recomandată în general, pentru un efect pozitiv asupra organismului este de 3-4 cafele cel mult: dar, fireşte, efect de stimulare şi durata acestuia variază de la persoană la persoană. Este suficient să spunem că mulţi oameni nu beau cafea noaptea de teama ca nu ar putea să doarmă, în timp ce alte persoane beau tocmai pentru a induce somnul!

Aceste date sunt confirmate de Garattini el însuşi, în cartea sa "Cafeina, cafea şi sănătate" (publicate de presa Raven, New York, 1993). Acest volum conţine o lucrare temeinică şi riguroasă de colectare şi de a analiza cele mai recente rezultate ştiinţifice remarcabile care implică cercetători din întreaga lume. Aceasta carte, reunind cât mai multe elemente bibliografice 1776 referitoare la cercetări şi observaţii despre cafea, se ocupă cu problemele cele mai relevante privind relaţiile dintre cafea şi diferitele funcţii fiziologice şi, printre altele, efectele asupra sistemului nervos central, cardiovasculare sistemului şi asupra organelor de reproducere.

Concluziile trase de Garattini, este că "sa bei cafea nu dăunează sănătăţii, atâta timp cât iti amintesti de moderaţie - o regulă, buna de altfel pentru tot ce am mânca şi bea".Recordul este deţinut de ţările nord-europene precum Finlanda, Suedia şi Danemarca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu