duminică, 4 aprilie 2010

SOS RAGU


Un morcov ,un patrunjel,jumatate de telina (toate 250g),o ceapa de marime mijlocie,50-80 ml de ulei,50-100ml de vin alb sec,50-100 ml suc de rosiisau o lingurita cu varf pasta de rosii,1 lamaie ,o foaie de dafin,25 g faina,20g zahar,10 boabe de piper sau un varf de lingurita de pipr macinat,sare.

Zarzavatul si ceapa ,rase orin razatoarea cu gauri mari se calesc in tot uleiul timp de doua minute,la foc mic,amestecand mereu,apoi se stinge cu 100 ml de apa si putina sare.Se lasa sa fiarba acoperit pana cand se inmoaie zarzavatul,completand apa daca aceasta scade.Se trece,apoi,zarzavatul cu tot sosul prin sita de sarma sau alt aparat de presat.Sosul se pune din nou in cratita,se adauga foaia de dafin,faina frecata cu sucul de rosii,vinul,zaharul caramelizat separat intr-o tigaie si stins cu putina apa (se lasa pana cand se topeste si apoi se adauga),piperul si 3-4 felii de lamaie (fara coaja alba care este amara)
Se completeaza lichidul cu vin,cu suc de rosii sau apa,ca sa rezulte circa 500 mlde sos.Se lasa sa fiarba 5 minute,ca sa se lege.Se potriveste gustul cu sare,vin sau zeama de lamaie.
Se serveste cu snitel,escalop de vitel,snitele umplute,rasol de carne de vita sau pasare,friptura inabusita din carne de vita,porc,vanat sau pasare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu