marți, 13 aprilie 2010

Mancare de varza acra cu carne proaspata sau afumata


jumatate de kg de carne,ceapa,1kg varza acra,dafin,piper,cimbru,marar ,ulei sau alta grasime si sare

Pentru aceasta mancare este de preferat sa se foloseasca carne mai grasa.Ceapa taiata marunt,se caleste la foc mic,2-3 minute cu 2-3 linguri de ulei daca este carnea grasa,daca este carnea slaba se foloseste mai mult ulei,4-5 linguri.Se adauga apoi carnea,taiata in bucati mici.Se amesteca pana cand se coaguleaza la suprafata,apoi se adauga varza,taiata ca fideaua,dupa ce a fost spalata in 2 ape caldute(daca este prea acra sau prea sarata) si bine stoarsa in pumni.Se adauga dafin,cimbru un varf de cutit cu piper,sau 10 boabe de piper si apa cat sa cuprinda varza.Se fierbe la foc mic,acoperita sau se da la cuptor,tot acoperita si se fierbe circa 1 ora pana ce se inmoaie varza si carnea.Cand este gata mancarea trebuie sa aiba zeama putina.Sare nu se pune deloc in mancare,deoarece varza acra sareaza suficient.Pentru culoare si aspect se pot adauga,chiar de la inceput,3-4 linguri de suc de rosii sau o lingurita cu pasta de rosii car vor colora putin grasimea.

Mancarea se poate pregati la fel in oala sub presiune.Ceapa taiata marunt se caleste,1 minut in oala,se pune carnea,se amesteca bine,se adauga varza impreuna cu celelalte ingrediente si cu un pahar de apa calda.Se pune capacul si se lasa sa fiarba,la foc mic,aproximativ 40 minute,calculand timpul de fierbere de cand incep sa iasa primi aburi prin ventil si se aude un suierat,din acel moment focul se reduce la minim.Cand a trecut timpul de fierbere ,oala se raceste in apa rece,ca sa se scoata capacul.Mancarea se desarta in cratita si se introduce la cuptor descoperita,ca sa scada sosul,daca are prea mult.Nu se leaga sosul cu faina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu