vineri, 16 aprilie 2010

Cimpanzeii-oamenii dintre animale


Am vazut aseara pe national geographic (la otv picase semnalul:P),ceva extraordinar.
Cimpanzeii sunt atat de asemanatori cu omul incat pare ireal.Vaneaza in scorburi de copac cu unelte confectionate,scot cu ajutorul betelor termite,se ingrijesc unul pe celalalt si isi indeparteaza parazitii,sparg nuci cu ajutorul ciocanelor din piatra,pot fi invidiosi unul pe celalalt dar isi pot arata si iubire.Spre exemplu cercetatorii au descoperit un pui de cimpanzeu,intr-o piata din apropierea locului unde erau cimpanzeii studiati de ei.Au reusit sa rascumpere puiul,in speranta ca era al unei femele din acel grup,l-au dus in padure si l-au lasat in apropierea grupului.Atunci un cimpanzeu din acel grup,s-a dus si l-a luat in brate,i l-a dus unei femele,care s-a dovedit a fi mama puiului.Mama lui avea rani pe abdomen (se presupune ca provocate de oameni cand i-au furat puiul,dar asta nu e sigur) si nu putea sa-si care puiul in brate,iar acest cimpanzeu i l-a carat pret de cateva zile.Cu toate ca nu erau inruditi,ci doar membri ai aceluiasi grup,el a aratat compasiune.O trasatura asociata doar cu oamenii.

Cateva randuri dintr-un articol despre cimpanzei.

Cimpanzeii sunt recunoscuti pentru abilitatea de a imita mimica umana. Oamenii de stiinta au descoperit insa ca dezvoltarea mentala a puilor de cimpanzeu o poate depasi pe cea a copiiilor de aceeasi varsta, daca acestia sunt crescuti izolat, potrivit timesonline. Cercetatorii au comparat inteligenta puilor cu cea a copiiilor din orfelinatele din Romania sau Grecia.

La noua luni, micile animele sunt la fel de curioase si au abilitatea de a recunoaste obiectele familiale ca un copil. Comparate cu copiii crescuti in orfelinate sau in medii izolate, puii de cimpanzeu se dovedesc a fi chiar mai avansati.

ADN-ul cimpanzeilor este comun in proportie de 96% cu cel al oamenilor. Se considera ca un cimpanzeu are un nivel de inteligenta echivalent cu cel al unui copil de trei ani.

Multi oameni de stiinta cred ca unele primate sunt chiar mai inteligente decat cimpanzeii. Un studiu Harvard din 2007 arata ca urangutanii si gorilele au cea mai mare capacitate de a invata si de a rezolva probleme, comparativ cu restul animalelor.
Cercetatorii analizeaza tot mai mult cum inteligenta primatelor este favorizata de contactul social. Oamenii de stiinta au descoperit un grup de urangutani din Sumatra in care animele se invatau unele pe altele cum sa fabrice diverse unelte. Animalele erau capabile sa impatureasca frunze pentru a se adaposti de ploaie sau pentru a face acoperisuri la culcusuri.

Si cand te gandesti ca exista oameni pe acest pamant care consuma creier de maimuta.Si lasa asta dar mai si chinuie bietul animal.Maimuta este adusa la masa intr-o cusca deasupra careia este pusa o bucata de lemn cu un cerc inauntru prin care este scos capul maimutei. Blana de pe cap este rasa cu aparatul. Cu o dalta si un ciocanel se face o incizie in jurul varfului capului si partea de sus a craniului este data la o parte. Cu o lingura se iau bucati de creier care trebuie mancat inainte ca maimuta sa moara.

Asta-i marea creatie a bunului Dumnezeu? ...rasa umana?..mi-e scarba!

Nu sunt ipocrit ,consum carne dar totusi nu tai halca pentru friptura,direct de pe porc,in timp ce el bea apa.

Nu mai chinuiti animalele...poate nu sunt in stare sa ajunga pe luna dar arata de multe ori mai uman decat omul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu