luni, 5 aprilie 2010

Friptura de pui cu mere


Un pui de cca 1kg,jumatate kg de mere,100g de unt sau ulei,jumatate de lingurita de sare,o lingurita de zahar,piper dupa gust.

Merele necuratate de coaja se taie in felii de 3cm grosime.Se vor folosi numai mere de toamna,bine coapte,cu pulpa tare;cele de vara lasa multa zeama,se terciuiesc si au gust astringent.Puiul bine curatat se lasa intreg,se pipereaza putin,dar nu se sareaza.In locul intestinelor,se vor baga 4-5 felii de mere,nepresate.Restul merelor se vor aseza intr-o cratita sau tava,ca merele sa fie intr-un strat de 5 cm grosime,adaugand 4 linguri de apa si presarand merele cu zaharul(care extrage mai repede sucul din mere)
Deasupra merelor se aseaza puiul cu pieptul in sus;se unge bine cu tot untul topit sau cu ulei.Cratita sau tava se introduce in cuptorul bine infierbantat si se lasa 15-20 minute ca puiul sa se rumeneasca putin.Dupa aceea tava se scoate din cuptor,se presara puiul cu sarea,se inclina tava si cu sosul format,luat cu lingura numai din margine,se vor stropi bine atat puiul cat si merele.Tava se introduce din nou in cuptor,reducand focul la mijlociu,sau la mic.Din 15 in 15 minute,puiul se intoarce si se stropesc cu sos ,puiul si merele fara sa se amestece deloc in mere,deoarece trebuie sa ramana intregi,neterciuite.Daca merele n-au lasat destula zeama si sosul a scazut prea mult,se adauga cate o lingurita de apa,atat cat sa nu se arda(nu trebuie sa fiarba in apa).Dupa aproximativ o ora,se incearca puiul cu furculita,daca aceasta intra usor in piept,puiul este gata.Puiul se rumeneste foarte frumos si capata un gust bun daca este stropit mereu cu grasimea si cu sucul dulce-acrisor de mere.Merele se servesc ca singura garnitura la friptura.Pentru o persoana se calculeaza 300-400g mere,deoarece acestea scad mult la fript.Se frig numai in tava emailata,altfel capata gust de metal.Vor ramane intregi,chiar daca stau mai mult la cuptor,cu conditia sa nu se amestece deloc in ele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu