joi, 15 aprilie 2010

Ciorba de potroace


500g carne cu oase(spate) de curcan,gaina,rata sau gasca,200g zarzavat (morcov,patrunjel,telina)o ceapa medie,o lingura orez,jumatate litru de varza,un galbenus de ou,100ml smantana sau iaurt,sare,leustean.

Carnea taiata in bucati se pune la fiert in 3l apa rece(deoarece scade la fiert) cu un varf de lingurita de sare.Nu se pune sare prea multa,ci nmai ca sa se adune spuma de la carne,deoarece se acreste cu zeama de varza,care este sarata.Cand clocoteste,se adauga zarzavatul ras prin razatoare cu gauri mari,sau taiat in forma de chibrit(julienne)si ceapa taiata marunt.Zarzavatul se poate cali cu ceapa,2 minute,cu o lingurita de ulei,pentru aroma mai pronuntata si culoarea galbena frumoasa pe care o da morcovul.Cand toate sunt aproape fierte,se pune orezul,amestecand bine ca sa nu se lipeasca de fundul oalei,se fierbe aproximativ 20 de minute.Ciorba se acreste cu zeama de varza sau in lipsa,cu bors,cu zeama sau sare de lamaie,sau cu otet.Se fierbe cu zeama de varza sau cu borsul cateva minute.Cu zeama de lamaie se acreste,numai dupa ce s-a luat de pe foc,ca sa nu se distruga vitaminele.Se drege ,si pentru aroma se adauga leustean verde sau uscat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu