sâmbătă, 3 aprilie 2010

PLACINTA CU CEAPA,VARZA SAU BRANZA


600g faina,100g unt,margarina sau untdelemn,cca 350ml lapte sau apa,o lingurita rasa de sare,25g drojdie,un ou,jumatate de lingurita de zahar.

Intr-un castron,se freaca drojdia cu zaharul pana ce se lichefiaza,se dilueaza cu 100ml lapte caldut si se amesteca cu 2 linguri cu varf de faina(cca 130g),lasandu-se sa creasca 15 minute,pana cand isi dubleaza volumul,apoi se adauga grasimea topita(dar numai calduta),galbenusul,sarea,restul de lapte si faina.
Se amesteca mai intai cu lingura,apoi se framanta cu mana7-8 minute.Aluatul trebuie sa fie ca cel de paine,nu prea moale;se lasa la cald,sa creasca inca odata pe cat a fost.Se ia jumatate din cantitatea de aluat si pe o foaie de nailon,presarata cu putina faina,se intinde o foaie dupa marimea unei tavi mai mari(ca cea de aragaz).Foaia se presara cu putina faina,netezita cu mana si se impatureste in trei,fara sa se preseze.
Se intoduc palmele sub foaie ,de o parte si de alta;aceasta se ridica si se aseaza chiar la mijlocul tavii,desfacandu-i apoi marginile,ca sa acopere toata tava.
Se intinde uniform umplutura rece si pestea ea se aseaza cealalta foaie,intinsa la fel.Se unge cu pensula inmuiata in albusul batut putin cu furculita (ca sa se lichefieze),apoi se traseaza,cu furculita intoarsa,dare pe diagonala (de la colturile opuse)
Tava se introduce in cuptorul bine incalzit la foc mijlociu si se lasa 40-50 minute.Cuptorul nu se deschide 20 de minute,ca placinta sa creasca si sa prinda forma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu