sâmbătă, 10 aprilie 2010

Schimbarea unei prize

Deşi pare un lucru banal, această operaţiune trebuie făcută cu maximă atenţie şi cu respectarea strictă a zece paşi.

Pot fi multe motive pentru înlocuirea unei prize. De exemplu, cea veche nu se mai potriveşte cu decorul din cameră sau culorii pereţilor, ori poate vrei să o schimbi cu una personalizată, pictată chiar de mâna ta sau una mai veselă, pentru camera copilului. Sau poate este prea veche ori, pur şi simplu, poate nu mai funcţionează. În orice caz, este o operaţiune uşoară, rapidă şi destul de simplă.

Pentru început, trebuie să te asiguri că priza nouă rezistă la amperajul siguranţelor electrice din tabloul de siguranţe. Cel al prizei trebuie să fie mai mare sau cel puţin egal cu cel al siguranţei. Amperii sunt trecuţi atât pe priză, cât şi pe siguranţă.



Atenţie! În timpul operaţiunii este extrem de important să foloseşti numai scule izolate şi să nu atingi firele sau părţile metalice ale prizei cu mâna.

Iată ce paşi trebuie să parcurgi pentru a reuşi montarea prizei.

1 „Primul şi cel mai important pas este oprirea curentului pe circuitul pe care lucrezi. Găseşte siguranţa care întrerupe curentul pe priza ce va fi înlocuită şi opreşte-o (dacă este automată - n.r.) sau scoate-o (dacă este fuzibilă - n.r.). Poţi să pui o veioză în priza respectivă şi să opreşti siguranţele pe rând, până ce veioza se stinge“,. Cu un creion de tensiune, verifică dacă mai este curent la priză, în ambele găuri. Dacă lampa de control se aprinde, opreşte altă siguranţă în panoul care întrerupe curentul.

2 Scoate capacul prizei, folosind o şurubelniţă stea sau dreaptă, izolată.

3 Slăbeşte şuruburile laterale de prindere, până când priza se mişcă uşor şi poate fi scoasă din perete (poate fi necesar să tragi de ea puţin mai tare, deoarece firele de legătură pot fi groase şi destul de tari) şi scoate priza din perete, atât cât permit firele.

4 „Desfă şuruburile cu care sunt prinse firele în priză ţinând de fire cu un patent izolat. Dacă sunt trei fire, unul dintre ele este împământarea şi de obicei are altă culoare decât celelalte două, de obicei verde/galben, dar dacă nu, ar fi bine să pui o etichetă pe fire, la demontare, pentru a reţine unde să le montezi la priza nouă“, mai spune meşterul Valentin Arghir.

5 La priza nouă, slăbeşte şuruburile pentru contacte, apoi introdu firele conform etichetării anterioare. Dacă firele se prind în priza nouă direct pe şuruburi şi nu în contacte, înfăşoară-le pe şurub, în sensul de strângere al acestuia. „Împământarea se conectează de obicei la mijlocul prizei, aşa că ai grijă să nu conectezi alt fir acolo! Acest lucru ar duce la accidente sau la defectarea aparaturii conectate la acea priză“

6 Îndoaie firele pentru a le putea reintroduce în doză şi introdu priza la loc. Ai grijă să fie centrată în locaş şi perpendiculară pe planul podelei. Apoi strânge şuruburile laterale de prindere.

7 Montează cu atenţie capacul prizei noi. Încearcă să nu te sprijini cu mâna de perete, mai ales dacă eşti murdar pe degete.

8 Porneşte curentul de la panoul electric sau reintrodu siguranţele. Când faci această operaţiune, este recomandat să mai fie cineva acasă.

9 Verifică, folosind creionul de tensiune, dacă ai curent în priza nouă (controlează toate contactele, inclusiv împământarea; lampa trebuie să se aprindă numai într-un singur loc).

10 Verifică funcţionarea prizei conectând o lampă sau o veioză

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu