luni, 12 aprilie 2010

Mancare de conopida-tocanita


500-700g de conopida,jumatate de kilogram de rosii sau 250ml suc de rosii,100ml smantana,30g de faina,50 gunt sau ulei,o ceapa mica,sare,patrunjel si telina.

Conopida se curata si se spala.Ceapa taiata marunt se caleste,un minut,in unt sau ulei,apoi se stinge cu sucul de rosii(sau cu rosiile decojite si taiate marunt),completat cu putina apa.Se adauga conopida si o lingurita de vegeta sau in lipsa acesteia cu o lingurita de sare si se lasa sa fiarba cca 20 de minute acoperita,la foc mic,pana cand se inmoaie fara sa se terciuiasca,intorcandu-se din cand in cand ca sa firba uniform.Daca se fierbe prea mult isi pierde forma.Dupa ce a fiert,se freaca faina cu 1-2 linguri de apa care se va amesteca cu sosul si se va lasa sa fiarba cateva clocote ca sa se lege.Sosul nu trebuie sa treaca peste nivelul conopidei,nici sa fie prea gros.Se ia de pe foc si se drege imediat cu smantana sau se lasa nedreasa potrivindu-se si gustul cu sare.Pentru aroma se pun frunze de patrunjel si telina taiata marunt.

Mancarea de conopida se poate pregati si fara rosii.Ceapa calita se stinge cu jumatate de litru de apa si cand clocoteste se adauga conopida curatata si circa 100ml lapte care o va albi,se fierbe cum s-a aratat inainte,pana cand se inmoaie.Dupa ce a fiert,se adauga faina frecata cu 1-2 linguri de apa rece sau lapte,atat cat sosul sa fie pana la nivelul conopidei.
Se serveste simpla sau ca fel doi ,ca garnitura la fripturi din orice fel de carne.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu